Connect with us

BiH

Dječija javna kuhinja u Lukavcu ne može hraniti nove korisnike, općina…

Avatar

Published

on

Dnevno pripremaju 260 obroka, a u proteklom periodu posebno se podigla prašina zbog činjenice da nisu dobili mjesečne tranše novca koje su im predviđene u budžetu Općine Lukavac za ovu godinu u ukupnom iznosu od 12.000 KM.

Međutim, na račun Udruženja altruista “Ruke prijateljstva” koje vodi ovu kuhinju uplaćena je prva tranša u iznosu od dvije hiljade maraka.

“Načelnik Lukavca (Edin Delić, op.a.) jutros nam je prebacio prvu tranšu novca, tako da dalje nastavljamo s radom. Vidjet ćemo kako će se situacija odvijati u narednom periodu, odnosno da li će se novac redovno prebacivati na naš račun”, kazala je za Klix.ba predsjednica Udruženja altruista “Ruke prijateljstva” Selma Zukić.

Naime, iz nadležne službe je tražena dozvola od Pedagoškog zavoda i Ministarstva obrazovanja TK koju ove dvije institucije nisu mogle dostaviti udruženju koje vodi kuhinju, jer se obroci ne dijeli po školama, već u prostorijama kuhinje. Pisano obrazloženje Zukić je dostavila općinskoj službi, nakon čega je uslijedilo prebacivanje prve tranše novca.

Dječija javna kuhinja u Lukavcu trenutno ima 260 korisnika, od čega je blizu 170 djece.

“U narednim danima nećemo primati nove korisnike, jer moramo vidjeti kakvo će nam biti finansijsko stanje. Nadamo se da ćemo u kontinutitetu dobijati novac iz općinskog budžeta do iznosa od 12.000 KM koliko je i predviđeno odlukom”, naglasila je Zukić.

U ovoj kuhinji korisnici kuhani obrok s mesom dobijaju od ponedjeljka do petka, a uz njega ide i po jedan hljeb. Od osnivanja do danas pripremljeno je i podijeljeno skoro 100.000 obroka.

Rad ove kuhinje pomažu dobri građani koji im donose namirnice za pripremu obroka, volonteri koji hranu prikupljaju na terenu, ali određene humanitarne organizacije u skladu sa svojim mogućnostima.

(Klix)

Objava Dječija javna kuhinja u Lukavcu ne može hraniti nove korisnike, općina uplatila 2.000 KM pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement