Connect with us

BiH

Dnevno umire 113, a rađa se samo 68 osoba

Avatar

Published

on

Osmić: Nema adekvatnog odgovora - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

U Bosni i Hercegovini je u prva tri mjeseca ove godine nastavljen trend povećanja broja umrlih u odnosu na broj rođenih. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, od januara do marta u našoj zemlji rođeno je 6.189 djece, a umrlo je 10.249 osoba.

Od ovog broja, njih 5.793 osobe umrle su u FBiH. Prostom računicom dođe se do podatka da svakog dana umre čak 113 osoba.

Nastavljen trend

Federalni zavod za statistiku objavio je nedavno podatke prema kojima je u prvih šest mjeseci 2019. u Federaciji umrla čak 10.861 osoba!

Alarmantan je podatak da, kad se sumiraju svi podaci do juna, čak devet kantona u Federaciji u ovoj godini nije imao veći broj rođenih od broja umrlih. Samo je u Srednjobosanskom kantonu u junu rođeno više osoba nego što je umrlo.

Sociolog Amer Osmić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu kazao nam je da se nastavio trend sve većeg umiranja građana, a manjeg rađanja. Alarmantno je to, ali će se taj broj, prema procjenama, nastaviti povećavati.

Osmić: Nema adekvatnog odgovora - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Osmić: Nema adekvatnog odgovora(Arhiv)

– Narednih godina doći će do izražaja konstantan odlazak stanovništva u dobi od 18 do 35 godina. Mladi odlaze, u inozemstvu zasnivaju porodice. Nažalost, još nemamo pronatalitetnu politiku, koja bi odgovorila adekvatno na sve ono što nas je pogodilo u posljednjih nekoliko godina – kaže Osmić.

Ističe da će se taj domino-efekt osjetiti još više u narednih godinu-dvije. Sada, kaže, dolaze do izražaja podaci o odlasku mladih, koji se bilježi već tri ili četiri godine.

Prosječna starost

– Bosna i Hercegovina je ostala bez 150.000 stanovnika, i to u onom najreproduktivnijem periodu. Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, prosječna starost iznosila je oko 40 godina. Mi već znamo da nam je taj prosjek znatno veći upravo zato što odlazi mlado stanovništvo – zaključio je Osmić.

U Posavini samo troje djece u martu

Ako se pogledaju područja u FBiH gdje se rađa najmanje djece, a gdje umire najviše osoba, evidentno je da su to oni krajevi odakle se iseljava najviše Bosanaca i Hercegovaca.

Naprimjer, u Posavskom kantonu ove godine rođeno je 52 djece, a u martu samo troje, što predstavlja opasnost da BiH ubrzano postane zemlja staraca.

U 2018. godini rođeno je 28.555 djece, što je najmanje u posljednjih 10 godina, od kada su dostupni podaci Agencije za statistiku BiH. Godinu ranije, rođeno je 29.158 beba, a 2016. još više, 29.276.

 

(Avaz.ba)

Objava Dnevno umire 113, a rađa se samo 68 osoba pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement