Connect with us

Jajce

Do danas umrlo pola onih koji su izašli iz logora (FOTO)

Avatar

Published

onSavez logoraša u Bosni i Hercegovini, zajedno sa Udruženjem logoraša Jajce, danas u tom gradu prigodnim programom obilježava Dan logoraša BiH.

Program je započeo svečanom akademijom u velikoj sali općine Jajce, a nastavljen projekcijom dokumentarnog filma “Silovanje u ratu – nevidljivi ožiljci”. Po završetku projekcije uslijedilo je neformalno druženje učesnika i šetnja gradom.
– Logoraši su najbrojnija i jedina kategorija proistekla iz rata 1992. – 1995., koja, niti 24 godine nakon završetka rata, nema riješen pravni status, čije postojanje vlast poptuno ignorira i čija se prava svakodnevno grubo krše. Deveti maj – Dan logoraša BiH je prilika i dužnost da se sjetimo svih ubijenih i nestalih logoraša u logorima širom Bosne i Hercegovine i odamo dužnu počast logorašima preminulim nakon izlaska iz logora – poručuju iz Saveza.

Kako kažu, njihova je moralna obaveza da ukažu na izuzetno težak položaj logoraša i pozivaju nosioce zakonodavne i izvršne vlasti na nivou BiH da učine posljednji napor da se usvoji zakon o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini, koji će tretirati sve logoraše na identičan i jedinstven način.

– Neupitno je da su logoraši populacija koja ubrzano biološki nestaje, a pokazatelji govore da je 48 posto logoraša koji su izašli živi iz logora do danas biološki nestalo, odnosno umrlo – dodaju.

U vrijeme kada civilizovan svijet obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, logoraši u našoj državi, kako kažu, i dalje su žrtve torture koja je, istina, lijepo upakovana, ali i dalje pogubna za njih. Kako potcrtavaju, vlast ih je zanemarila, prinuđeni da plaćaju sudske i troškove pravobraniteljstva u predmetima po tužbama kojima su, u nedostatku adekvatnog zakonskog rješenja, pokušali ostvariti svoja prava.

– Savez logoraša u BiH borit će se i dalje i tražiti model i način za reguliranje statusnih prava logoraša. Dat ćemo svoj maksimalni doprinos na jačanju kulture sjećanja, borit ćemo se protiv zaborava i nepravde, a putem nadležnih institucija tražiti procesuiranje odgovornih za ratne zločine počinjene nad logorašima – poručuju iz Saveza logoraša u BiH.

(Avaz.ba /Foto: Jajce Online)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement