Connect with us

BiH

Do oružja u RS-u moći ćete i ako se protiv vas vodi prekršajni postupa…

Avatar

Published

onVlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o oružju i municiji, kojim se dodatno ukidaju administrativne barijere kada je riječ o uslovima za nabavljanje oružja.
Ovim nacrtom zakona brišu se zakonske odredbe koje su kao jedan od uslova za nabavljanje oružja propisivale pribavljanje uvjerenja da se protiv lica ne vodi prekršajni postupak.
Iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću saopšteno je da te zakonske odredbe nisu opravdale svrhu u praksi, a istovremeno su građane izlagale dodatnom trošku.
Kada je u pitanju oduzimanje oružja fizičkim licima, ocijenjeno je da je te odredbe potrebno drugačije definisati, jer se u praksi pokazalo da se građanima koji su učinili prekršaj u određenim slučajevima i uredno platili novčanu kaznu, primjenom konkretnih odredaba, oduzimalo oružje koje je u mnogim slučajevima predstavljalo porodično nasljeđe, trofej ili slično.
Predložena su zakonska rješenja koja će dati mogućnost resornom ministarstvu da cijeni određene slučajeve i svrsishodnost oduzimanja oružja, a to istovremeno neće uticati na bezbjednost lica i imovine.
Vlada RS utvrdila je danas i Nacrt zakona o javnom redu i miru, kojim se propisuju prekršaji javnog reda i mira i sankcije za počinioce prekršaja.
Ovim nacrtom zakona definiše se odgovornost za prekršaje ugostitelja kao preduzetnika, preciznije se propisuju određeni prekršaji javnog reda i mira, te se definiše novi prekršaj – neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.
Definisan je novi prekršaj jer se u proteklom periodu dešavalo da su u javnosti u Republici Srpskoj i regionu objavljivani snimci i drugi dokazi o činjenju raznih prekršaja javnog reda i mira sa obilježjem nasilja za koje su odgovorna službena lica imala određena saznanja u trenutku činjenja ili neposredno nakon činjenja, ali nisu učinila ništa da bi počinioci prekršaja bili kažnjeni, a njihovo ponašanje ocijenjeno kao društveno neprihvatljivo i kažnjivo.
 
 
 
(Fokus.ba)
 
 
 
Objava Do oružja u RS-u moći ćete i ako se protiv vas vodi prekršajni postupak pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement