Connect with us

BiH

Dobrim platama zaustaviti egzodus građevinaca

Avatar

Published

onGrađevinski radnici u istočnoj Hercegovini se moraju što prije sindikalno organizovati kako bi ostvarili svoja prava, a na taj bi se način zaustavio i egzodus radnika ne samo iz ovog dijela, već i iz svih krajeva Republike Srpske.
Ovo je zaključeno nakon sastanka predstavnika svih sindikalnih organizacija iz oblasti građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS sa područja istočne Hercegovine, koji su u Trebinju održali sindikalci sa Draganom Vrabičić, predsjednicom ovog granskog sindikata.
“Egzodus radnika je izražen, ne samo u Hercegovini i ne samo u građevinskoj industriji, već u cijeloj Republici Srpskoj, odakle ipak najviše odlaze građevinci. Egzodus je moguće zaustaviti jedino dobrim platama, ali poslodavci ne dozvoljavaju sindikalna organizovanja radnika, što je naročito izraženo u ovom sektoru”, kazala je Vrabičićeva.
Ona je pojasnila da u Trebinju ne postoji nijedna sindikalna organizacija u građevinskom sektoru, niti sa poslodavcima u ovom sektoru mogu razgovarati upravo iz tog razloga, iako u okviru ovog granskog sindikata imaju 15 sindikalnih organizacija iz građevinarstva i oko 1.500 članova.
“Vrlo je lako riješiti problem odlaska radnika… To rješenje je u odgovarajućim platama, ali i u svakoj drugoj vrsti zaštite, počev od zaštite na radu u smislu odgovarajuće radne opreme da ne padaju sa skela i da ne gube živote, pa sve do pružanja svake druge sigurnosti da bi ljudi ostali na ovim prostorima”, dodala je Vrabičićeva.
Ona kaže da je jedan od glavnih problema rad na crno, ali i radno vrijeme koje ponekad traje i po 12 do 15 sati.
 
 
(nezavisne)
Objava Dobrim platama zaustaviti egzodus građevinaca pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement