Connect with us

BiH

Dodatnih 200.000 KM za bolje obroke u javnim kuhinjama u Kantonu Saraj…

Avatar

Published

on

Dodatnih 200.000 KM za bolje obroke u javnim kuhinjama u Kantonu Saraj...

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Kantona Sarajevo je u saradnji sa Koordinacionim odborom javnih kuhinja dogovorilo značajno povećanje kvaliteta obroka u javnim kuhinjama.

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Kantona Sarajevo je u saradnji sa Koordinacionim odborom javnih kuhinja dogovorilo značajno povećanje kvaliteta obroka u javnim kuhinjama.

Novi Pravilnik o normativu namirnica potrebnih za spravljanje jednog toplog obroka je već stupio na snagu, a Vlada Kantona Sarajevo je u Budžetu za 2020. godinu podržala izdvajanje dodatnih sredstava za ove namjene. Resorni ministar Malik Garibija ističe da su za povećanje kvaliteta obroka planirali dodatno oko 200.000 KM.

“U toku godine imali smo nekoliko žalbi građana na kvalitet obroka u javnim kuhinjama, te primjedbu o nedostatku raznolikosti ishrane. Ranije je normativ diktiralo Ministarstvo, ovaj put smo krenuli obrnutom logikom. Okupili smo predstavnike svih javnih kuhinja i dali im potpuno odriješene ruke da sastave novi normativ po želji i vlastitom iskustvu, uz zahtjev da to moraju biti značajno kvalitetniji obroci koje bismo i sami jeli”, navodi ministar Garibija.

Koordinacija javnih kuhinja reagovala je veoma pozitivno, dostavili su novi normativ koji je Ministarstvo prihvatilo bez ikakvih intervencija, a dobrom voljom Vlade KS i vladajuće većine osigurano je povećanje finansiranja za spravljanje toplih obroka, ali i suhih obroka koji se dijele vikendom. Pored veće raznolikosti u obrocima novina je i da je udvostručena količina mesa koja se stavlja u obroke, odnosno ranija količina junetine s kostima u novom pravilniku je uračunata bez kostiju. Također je u jedan broj obroka na zahtjev korisnika ubačena piletina.

“Svojim politikama nastojimo što više umanjiti broj osoba koje pravo na obrok nažalost moraju ostvarivati u javnim kuhinjama, ali za one koji se ipak hrane u javnim kuhinjama želimo što bolje obroke. U 300 mjera Vlade KS zabilježena je i mjera da Sarajevo mora biti grad bez gladnih ljudi, za realizaciju ove mjere tri ključne aktivnosti su povećanje kvaliteta obroka, povećanje kvaliteta radnih uslova osoba koje rade u kuhinjama, te uvođenje novog koncepta javne kuhinje za sve. Prve dvije aktivnosti su uspješno realizirane već u 2019. godini, dok se o trećoj pregovara i očekuje se njena realizacija u 2020. godini”, pojašnjava ministar Garibija.

Pravo na topli obrok u Kantonu Sarajevo u novembru 2019. godine ostvarilo je 1.278 domaćinstava sa 3.169 članova. Pravo na topli obrok ostvaruje se posredstvom Centra za socijalni rad KS, a u pitanju je grupa daleko najugroženijih stanovnika Kantona. Više informacija o načinu kako se ostvaruje pravo na topli obrok u Sarajevu građani mogu naći na Mapi prava i usluga, odnosno na linku.

Klix.ba

Objava Dodatnih 200.000 KM za bolje obroke u javnim kuhinjama u Kantonu Sarajevo pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement