Connect with us

BiH

Dodik: Bošnjaci uzurpiraju prava Hrvata i Srba

Avatar

Published

on

Dodik: Bošnjaci uzurpiraju prava Hrvata i Srba

BiH

Član Predsjedništva BiH

Novinare je podsjetio danas i na hronologiju formiranja vlasti i procese u veze s tim od prošlogodišnjih oktobarskih izbora te je izrazio nadu da će do 5. septembra biti sazvana još jedna sjednica

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik kazao je danas nakon što ponovo nije održana sjednica Predsjedništva da su u BiH prisutne stalne opstrukcije za izbor novog saziva Vijeća ministara BiH.

Imenovanje Zorana Tegeltije (SNSD) za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine bila je jedina tačka dnevnog reda današnje vanredne sjednice Predsjedništva BiH koja je otkazana.

Podsjetio je da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za imenovanje Tegeltije budući da su stigle i provjere koje je uradila Centralna izborna komisija (CIK) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Podvukao je da za imenovanje novog saziva Vijeća ministara u potpisanom sporazumu lidera o formiranju vlasti nigdje ne stoji da je uvjet za to usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) kojeg je od BiH zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO), odnosno stoji da nema prejudiciranja za članstvo u NATO-u.

Budući da se predsjedavajući i član Predsjedništva Željko Komšić (Demokratska fronta – DF) i Šefik Džaferović (Stranka demokratska akacija – SDA) pozivaju na potrebu poštovanje Ustava, zakona i odluka BiH, Dodik je pozvao da se provjeri stoji li u Ustavu da BiH ima nadležnost za odbranu, finansije, sud i tužilaštvo ili sigurnosne agencije.

– Bošnjaci uzurpiraju prava Hrvata jer su dozvolili da se uime Hrvata izabere Komšić za predstavnika Hrvata, a uzurpiraju i prava Srba jer 10 mjeseci nakon općih izbora ne dozvoljavaju Srbima da imaju legitimno političko predstavljanje u institucijama – podvukao je Dodik, dodajući da je na snazi institucionalna i politička kriza.

Novinare je podsjetio danas i na hronologiju formiranja vlasti i procese u veze s tim od prošlogodišnjih oktobarskih izbora te je izrazio nadu da će do 5. septembra biti sazvana još jedna sjednica o imenovanju Tegeltije, ali on je više neće zakazivati.

Također, najavio je da će 5. septembra uraditi neke poteze te da neće dozvoliti da se Srbima uzurpiraju prava, a ovo je rok do kada su se lideri stranaka, uz Dodika još i predsjednici SDA i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, obavezali da će formirati vlast na državnom nivou.

Spreman je, tvrdi, da se vrati u Predsjedništvo BiH i da se bez uvjetovanja imenuje predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a on nema nikakavih uvjeta iako bi, kaže, mogao to činiti te je pozvao sve da nađu rješenje.

Današnja sjednica drugi je put sazivana, a Komšić i Džaferović ostali su kod stava da neće podržati imenovanje Tegeltije sve dok Predsjedništvo BiH ne usvoji i u sjedište NATO saveza uputi Godišnji nacionalni plan (ANP) iako nemaju nikakvih zamjerki na imenovanje Tegeltije.

Autor: Fena

Fokus.ba

Objava Dodik: Bošnjaci uzurpiraju prava Hrvata i Srba pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement