Connect with us

BiH

Dodik će opet tražiti “razumijevanje” Vučića u Beogradu zbog odluke Us…

Avatar

Published

on

Dodik će opet tražiti “razumijevanje” Vučića u Beogradu zbog odluke Us...

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik u subotu će se u Beogradu po ko zna koji put sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik u subotu će se u Beogradu po ko zna koji put sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je izjavio da će u subotu od Vučića tražiti “razumijevanje” za situaciju u kojoj se nalazi RS, navodeći da Ustavni sud BiH urušava status RS-a.

“Reći ću mu da su Srbi napadnuti na svim mjestima gdje žive, u Crnoj Gori, na Kosovu u Republici Srpskoj, da ne pričam u Federaciji. RS može da izabere da bude ugušena za nekoliko godina odlukama Ustavnog suda koji stalno donosi odluke protivne njenim interesima ili da krene putem svoje nezavisnosti i samostalnosti”, naveo je Dodik za Radioteleviziju Srbije.

Ustavni sud je prije nekoliko dana utvrdio da je Ustavu BiH suprotan član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a, kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište, koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske.

Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Na jučerašnjem sastanku u Banjoj Luci predstavnici RS-a u institucijama donijeli su odluku da obustavljaju rad u odlučivanju dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu. To u praksi znači blokadu rada u institucijama BiH.

Na sastanku u Beogradu 17. januara jedna od tema Dodika i Vučića bila je i korekcija Dejtonskog sporazuma, a Dodik je rekao da bh. entitet RS u tom slučaju neće ostati u sastavu BiH.

Klix.ba

Objava Dodik će opet tražiti “razumijevanje” Vučića u Beogradu zbog odluke Ustavnog suda BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement