Connect with us

BiH

Dodik ljut na SDS i PDP zbog izbora članova CIK-a: Imali su priliku da…

Avatar

Published

on

Dodik ljut na SDS i PDP zbog izbora članova CIK-a: Imali su priliku da...

Političko upravljanje izbornim procesom se do sada prešutno provodilo u Bosni i Hercegovini, da bi se sada, zbog međusobnih nesuglasica političkih partnera nakon izbora članova Centralne izborne komisije, o tome počelo javno govoriti.

Političko upravljanje izbornim procesom se do sada prešutno provodilo u Bosni i Hercegovini, da bi se sada, zbog međusobnih nesuglasica političkih partnera nakon izbora članova Centralne izborne komisije, o tome počelo javno govoriti.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je nakon današnje stranačke sjednice izvršnog komiteta, ljut zato što su PDP i SDS glasali kako se SNSD-u nije dopalo, da su te stranke u prošlom mandatu imale priliku da uređuju izborni proces.

“SDS i PDP nisu adekvatni predstavnici Srba u Parlamentu BiH. Zajedno s njihovim šefom Adilom Osmanovićem pokušavaju se predstaviti kao politički predstavnici Srba. To je politika SDA koja je podržana od ekspoziture u RS-u”, kazao je Dodik.

Navodi kako je to besraman dokaz ponašanja SDS-a i PDP-a koji, kako kaže, smatraju da je to neka njihova pobjeda.

“PDP i SDS su u prošlom mandatu bili u vlasti i imali su priliku da uređuju izborni proces”, kazao je Dodik, dodavši kako je na štetu Srba sve što su ostavili iza sebe.

Dodik se, osim toga, dohvatio nezadovoljstva u stepenu realizacije ranijih politika u pogledu revizije diploma.

“Štancali su diplome iz Širokog Brijega, sve do jedne će biti provjerene. Smatramo da treba zatvoriti sve fakultete koji su učestvovali u tome da se na nelegitiman način daju diplome”, rekao je Dodik.

Na današnjoj sjednici izvršnog komiteta su usvojili sljedeće zaključke:

1. Izvršni komitet SNSD-a smatra da će pandemija koronavirusa na globalnom nivou utjecati na ekonomska i privredna kretanja, što će se neminovno odraziti na ekonomiju Republike Srpske, u sljedećim segmentima:
– pad ekonomije
– najviše će biti pogođene oblasti transporta, turizma i prerađivačke industrije
– smanjene likvidnosti
– porast nivoa rizičnih kredita
– porast kamatnih stopa.

2. Izvršni komitet SNSD-a podržava politiku Vlade Republike Srpske na planu odnosa prema pojavi virusa.

3. Izvršni komitet SNSD-a podržava formiranje štaba za saradnju s privredom u okviru kojeg postoji posebno odjeljenje za komunikaciju.

4. Izvršni komitet SNSD-a očekuje da će javna preduzeća na koja je naslonjen realni sektor (šume, vode, elektroprivreda, rudnici i željeznice) u cilju održavanja nivoa zaposlenosti, izvršiti maksimalnu mobilizaciju i omogućiti snabdijevanje realnog sektora bez obzira na međusobna potraživanja i obaveze.

5. Izvršni komitet SNSD-a očekuje da će Agencija za bankarstvo Republike Srpske uvesti:
– privremene mjere za kreditne obaveze klijenata koji su ugroženi usljed koronavirusa (izvozna preduzeća, drvoprerađivačka industrija, turizam, transport, kao i klijenti koji su zaposleni u navedenim industrijama)
– utvrđivanje praga dozvoljenog kašnjenja klijenata čija je poslovna i kreditna sposobnost ugrožena
– uvođenje moratorija na kreditne obaveze
– Restrukturiranje kredita i davanje drugih olakšica ugroženim klijentima.

6. Izvršni komitet SNSD-a očekuje od bankarskog sektora Republike Srpske
– primjenu privremenih mjera donijetih od Agencije za bankarstvo Republike Srpske
– aktivno podsticanje klijenata da koriste elektronske servise bez dolaska u banku
– kreiranje povoljnih kreditnih linija za budžetske institucije čija je namjena finansiranje aktivnosti u borbi protiv korona virusa.

7. Izvršni komitet SNSD-a očekuje da Centralna banka:
– smanji negativne stope na sredstva preko obavezne rezerve kao mjere za ublažavanje posljedica troškova bankarskog sektora
– smanji negativne stope na sredstva preko obavezne rezerve kao podsticajne mjere bankama za kreiranje povoljnih kreditnih linija, čija je namjena prevencija i saniranje posljedica koronavirusa
– dio sredstava preko obavezne rezerve usmjeri na podršku budžetima i klijentima ugroženim posljedicama virusa.

8. Izvršni komitet SNSD-a podržava politiku Vlade Republike srpske da do 30. juna 2020. godine odgodi plaćanje poreza na dobit i drugih obaveza po završnom Računu za 2019. godinu.

9. Izvršni komitet SNSD-a smatra da je neophodno isplatiti povrat poreza i doprinosa za povećanje plata u 2019. godini i da je neophodno da isplata počne od ponedjeljka, 16. marta 2020. godine.

10. Izvršni komitet SNSD-a smatra hitnim smanjenje parafiskalnih nameta da primjena počne od aprila 2020. godine.

11. Izvršni komitet SNSD-a traži hitno rješvanje problema transporta robe iz Republike Srpske (BiH) kroz treće zemlje i očekuje od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da u koordinaciji s vladama Republike Srpske i Federacije BiH utvrdi neophodne mjere.

12. Izvršni komitet SNSD-a traži od nadležnih organa da preduzmu sve neophodne mjere u pogledu održavanja stabilnosti tržišta robe široke potrošnje i medicinskih sredstava. Potrebno je da se ograniče marže i da se održi visok nivo saradnje sa sektorom trgovine.

13. Izvršni komitet SNSD-a smatra da Vlada Republike Srpske jedinstveno reguliše rad prodavnica široke potrošnje i njihovo radno vrijeme.

14. Izvršni komitet SNSD-a podržava da IRB RS stavi moratorij na povrat dospjelih obaveza privrednih subjekata i banaka do 20. juna 2020. godine.

Klix.ba

Objava Dodik ljut na SDS i PDP zbog izbora članova CIK-a: Imali su priliku da uređuju izborni proces pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement