Connect with us

BiH

DODIK: Prostor BiH trebalo je redefinirati i stvoriti tri države – Rep…

Avatar

Published

on

DODIK: Prostor BiH trebalo je redefinirati i stvoriti tri države – Rep...

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da su stav i pozicija Republike Srpske vojna neutralnost, ali da je izlaz iz krize u BiH brzo i bezuvjetno formiranje vlasti.

“Republika Srpska se ponaša u skladu sa opredjeljenjima, a to je vojna neutralnost. Sada plaćamo cijenu zamišljenih demokratskih institucija u kojima su Bošnjaci izmislili priču o članstvu u NATO-u i postavili ovo kao uvjet za formiranje vlasti. Oni se ponašaju u skladu sa svojim, a mi sa svojim politikama, što pokazuje da BiH ne može da postoji”, naveo je Dodik.

On je za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da je Srpska spremna prihvatiti ono što je propisano Ustavom.

“Međutim, imamo /člana Predsjedništva BiH/ Željka Komšića koji kaže da će se zalagati za ukidanje konstitutivnosti naroda, iako u Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, na što se ne oglašava visoki predstavnik u BiH. Oni smatraju da je ovdje potrebno nametnuti neoliberalni princip, odnosno da se sve svede na priču o jednom čovjeku, jednom glasu, što nije moguće”, dodao je Dodik.

On je naglasio da se bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džeferović mora osloniti na traženje dodatnih mišljenja, dok Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH, što govori da nemaju legitimitet.

“BiH je bila greška 1995. godine, jer nije trebala biti konstituirana, što potvrđuju sve godine do danas. Za nju nisu barem dva od tri konstitutivna naroda i sada plaćamo cijenu intevencionizma međunarodne zajednice, a prije svega visokih predstavnika koji su se uplitali u procedure sastava Vijeća ministara koji je imao ranije tri ministarstva. Netko je htio napraviti vladu BiH, iako u Ustavu piše da je Vijeće ministara pomoćni organ Predsjedništva BiH”, rekao je Dodik.

On je ponovio da BiH nije zaslužila da postoji i da je trebao njen prostor biti redefiniran, odnosno formirane tri države – Republika Srpska, Herceg- Bosna i Bosna , te da budu uspostavljeni kvalitetni standardi kako bi ove države bile nositelji europskih promjena u regiji.

“Sve što se radi u političkom Sarajevu ide u pravcu da BiH ne može funkcionirati. Ignoriraju se priče o pravima Hrvata kao konstitutivnog naroda, dok se Republici Srpskoj nikada nije dalo pravo na postojanje i eliminira se mogućnost njenog značaja. Tu je isti stav svih bošnjačkih političkih stranaka i zašto je onda problem da imamo animozitet prema BiH”, ocijenio je Dodik, naglasivši da želi zaštititi prava srpskog naroda u BiH.

Prema njegovim riječima, politika koju zagovaraju Bošnjaci ide u pravcu da vlast na nivou BiH ne bude formirana.

“U Sporazumu o formiranju vlasti jasno piše da moraju biti poštivani Ustav i zakoni, uz poštivanje stavova drugih nivoa vlasti, a to znači vojna neutralnost. Zatim, piše da nijedna odluka u BiH vezana za NATO integracije ne može biti prejudicirana, što znači da nema akcijskog plana za članstvo”, pojasnio je Dodik.

On je rekao da Sporazum vrijedi do 5. rujna i da Srpska ne postavlja uvjete.

“Nakon toga, vidjet ćemo kako ćemo se ponašati. Pojedinim veleposlanicima iz EU danas sam rekao da je dalji korak bezuvjetno formiranje vlasti na nivou BiH i jedini razgovor koji je moguć jeste prijedlog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara i dogovor o konstituiranju parlamenta BiH. Previše je nepotrebnog gubljena vremena i ostalo je mnogo neriješenih stvari, primjer jeste i direktor Agencije za akreditaciju BiH Enver Halilović koji ne želi certificirati javne univerzitete u Srpskoj, što je nedopustivo. Ovakve stvari se ne mogu tolerirati i BiH mora razumijeti da je na ovaj način ušla u nepovratnu skalu svog nepostojanja”, kaže Dodik.

On je naveo da u Srpskoj želi okupiti većinu za politike koje će biti utvrđene, a tu spada i opozicija.

Dodik smatra da je izlaz iz krize u BiH da brzo i bezuvjetno bude formirana vlast.

“Mi ne trčimo tamo, ali smatramo da je funkcionalnost bitno ugrožena. Sada na nivou BiH funkcionira nakarada u kojoj imate jednu ličnost koja je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH i predsjedavajući parlamenta /Denis Zvizdić/, a od devet ministara šest koji su zastupnici i sami o sebi odlučuju. To je nakarada koju BiH ne može izdržati, možda mogu ovi iz međunarodne zajednice kojima je svejedno i zabavljaju se ovdje”, podsjetio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, nefunkcioniranje institucija BiH spriječava mnoge stvari.

“Jedino legitimno predstavljanje i model u kome Hrvati biraju svoju većinu, Srbi i Bošnjaci svoju, može izgraditi neku zajedničku politiku. Ako toga nema, sve ostalo su spekulacije u kojoj svi gube”, smatra Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je ocijenio da veleposlanici u BiH imaju pravo održavati sastanke, ali nemaju se pravo miješati u unutrašnje stvari zemlje, iako to masovno rade.

“BiH nema šansu jer je neograničeno ovisna od tih sa strane, koji se mijenjaju svake treće godine, uvijek sa istim ciljem – da razgrade dejtonsku strukturu i formiraju centraliziranu”, rekao je Dodik.

On tvrdi da ne postoji mogućnost dogovora u skladu sa slovom Daytona sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem i sa Komšićem, jer su na kriminalan način postali dio vlasti na nivou BiH i ne žele da o tome razgovaraju.

“Mi /SNSD/ smo legalisti, poštujemo legitimno postojanje Ustava, smatramo da o nametnutnim stvarima u BiH treba voditi razgovore. Nismo rekli da ne treba postojati neki oblik suda, možda tužiteljstva na nivou BiH, ali sigurno ne ovakav kakav postoji, pod političkim uticajem”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da su entiteti mjesta svih odluka.

“U BiH možemo donositi odluke konsenzusom, ali ne preglasavanjem. Srbe neće preglasati. Republika Srpska je konačno mjesto odluke, a ne BiH”, zaključio je Dodik.

Please follow and like us:

(Srednjabosna.com)

Objava DODIK: Prostor BiH trebalo je redefinirati i stvoriti tri države – Republika Srpska, Herceg- Bosna i Bosna pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement