Connect with us

Jajce

Dodjelom nagrada večeras se u Jajcu zatvaraju Pozorišne igre BiH

Avatar

Published

on

Dodjelom nagrada za najbolje predstave, najbolja glumačka ostvarenje i za  sve ono što čini predstavu večeras će biti zatvoren najstariji festival profesionalnih pozorišta Bosne i Hercegovine – Pozorišne/Kazališne igre BiH .

Tokom trajanja Igara, koje su otvorene 29.juna, u takmičarskom programu izvedeno je šest predstava koje je odabrao selektor Strajo Krsmanović.

Tako su na sceni Doma kulture Jajce igrane  predstave : “Karolina Nojber” autora Nebojše Romčevića, reditelja Kokana Mladenovića (Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka), “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” Derviša Sušića u režiji Gorana Damjanca (Narodno pozorište Tuzla), “Zečija rupa” autora Davida Lindsay-Abaire u režiji Lajle Kaikčije (Hrvatsko narodno kazalište Mostar), “Pink moon” po tekstu Darija Bevande te u režiji Saše Peševskog (Bosansko narodno pozorište Zenica), “Sjećaš li se Doli Bel” Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55 Sarajevo) i “Mirišu li jorgovani u New Yorku” Miodraga Žalice u režiji Alena Šimića (Narodno pozorište Tuzla).

O nagradama najboljima odlučivao je stručni žiri u sastavu: Hasija Borić, (predsjednica ) Ljubica Ostojić, i Tina Laco.

Ovaj žiri dodijelit će večeras nagrade za najbolju predstavu, za režiju, za najbolja glumačka ostvarenja, za najboljeg mladog glumca/glumicu, za najbolji dramski tekst suvremenoga autora, za najbolju dramaturgiju, za scenografiju, za kostimografiju i za najbolju muziku.

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijelit će također i žiri publike grada Jajca u sastavu: Igor Lacić, Emsada Leko, Iva Ladan, Pašaga Hodžić i Andrea Radovac.

Pozorišne /Kazališne igre Jajce pokrenute su 1971. i uživale  su veliki ugled u bivšoj državi, te postale jedan od najznačajnijih teatarskih festivala na ovim prostorima. U kontinuitetu su održavane do 1990. godine, a obnovljene su 2002.

Tokom Igara je i bogat prateći program sadržan od promocija, koncerata, predavanja…

Nakon ceremonije dodjele nagrada biće upriličen koncert Haydn gudačkog omladinskog orkestra iz Holandije.

Organizator Pozorišnih/Kazališnih igara je Dom kulture Jajce, a generalni pokrovitelj Općina Jajce.

 

(Federalna.ba/Fena)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement