Connect with us

BiH

Dok deponija Uborak “gori”, Grad Mostar kupuje nove kontejnere za 16.5…

Avatar

Published

on

Dok deponija Uborak “gori”, Grad Mostar kupuje nove kontejnere za 16.5...

Rješavanje komunalnih problema u Mostaru gradske vlasti su izgleda započele kupovinom novih kontejnera za odlaganje otpada, za koje Grad Mostar izdvaja 16.578 KM bez PDV-a.

Rješavanje komunalnih problema u Mostaru gradske vlasti su izgleda započele kupovinom novih kontejnera za odlaganje otpada, za koje Grad Mostar izdvaja 16.578 KM bez PDV-a.

Kontejneri će se kupiti na temelju konkurentskog zahtjeva na javnu nabavku od zeničke firme ”T&A auto” koja je jedino i dostavila svoju ponudu.

Ovoj nabavci, prethodila je izmjena Plana javnih nabavki Grada za 2019. godinu, a Odluka gradonačelnika Ljube Bešlića dostupna je i na službenoj stranici Grada Mostara.

No, član udruženja građana ”Jer me se tiče” Nijaz Hodžić postavlja pitanje što će u Mostaru riješiti nabavka novih kontejnera, ako se nema otpad gdje odvoziti, te podsjeća da regionalna deponija Uborak radi bez ikakve dozvole.

Ističe kako rad ilegalne deponije Uborak, prijeti ozbiljnom ekološkom katastrofom mještanima okolnih naselja ali i širem okruženju, te da predstavnici vlasti unatoč njihovim prosvjedima po tom pitanju ne rade ništa.

“Prema neslužbenim informacijama koje ja imam 8. januara u Federalnom ministarstvu okoliša u Sarajevu će se s ministricom Đapo sastati predstavnici Grada Mostar i komunalnih poduzeća, odnosno direktor deponije“, kaže Hodžić.

No oni kojih se taj problem najviše tiče kako ističe nisu dobili poziv niti ih je tko službeno o sastanku obavijestio.

“Ako nas ne zovnu u ovih par dana i ako se ništa ne bude riješilo mi ćemo opet blokirati dovoz smeća, pa neka nas hapse, neka rade šta god hoće. Oni rade ilegalno, mi znamo da smo u pravu i nećemo odustati od borbe”, kazao je Hodžić za Klix.ba.

Podsjetimo, Regionalna deponija Uborak bez dozvole radi od 4. decembra 2019 godine.

Građani okupljeni oko inicijative “Jer nas se tiče” blokirali su dovoz smeća, na dan isteka dozvole, ali nakon pet dana je nasilno deblokirana pod policijskom pratnjom ( 9. studenoga). Od tada mještani okolnih naselja svaki dan održavaju mirne prosvjede gledajući kako se unatoč isteku dozvole, smeće pod policijskom zaštitom i dalje dovozi.

Klix.ba

Objava Dok deponija Uborak “gori”, Grad Mostar kupuje nove kontejnere za 16.500 KM pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement