Connect with us

BiH

Dok EU usavršava pravila, BiH u zakonu još uvijek nema ni definiciju d…

Avatar

Published

on

BHDCA

Izrada ovog pravilnika bila je pri kraju još prošlog ljeta. Njegov nacrt, izrađen na osnovu propisa Evropske agencije za sigurnost zrakoplovstva (EASA), bio je objavljen na web stranici Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA). Ipak, propisi u Evropskoj uniji su u međuvremenu izmijenjeni pa je “zapelo” kod usklađivanja domaćeg zakonodavstva.

“U narednom periodu bit će potrebno dodatno vrijeme za usklađivanje sa propisom koji je donijela EASA, kao i za njegovo donošenje u BiH. Potpuna regulacija ove oblasti neće biti moguća bez promjene i niza zakonskih odredbi u vezi sa upotrebom dronova”, kazali su za Klix.ba iz BHDCA.

Kada ćemo dronove uvesti u zakon

Neizvjesno je kada će se to dogoditi s obzirom da u trenutno važećem Zakonu o zrakoplovstvu (Službeni glasnik BiH broj: 39/09) nigdje nisu predviđeni niti definisani dronovi. Taj zakon objavljen je 2009. godine, u periodu kada dronovi nisu bili masovna pojava i nisu bili zastupljeni na tržištu. S druge strane, u novom Nacrtu zakona o civilnom zrakoplovstvu predviđena je definicija dronova i uvođenje u zakon, ali on još nije u parlamentarnoj proceduri.

Iako svako može slobodno kupiti bespilotnu letjelicu, njeno korištenje ipak podliježe određenim pravilima. Nacrtom pravilnika date su smjernice i uputstva za korisnike dronova po kojima pilot drona iz podkategorije A1 ne smije biti mlađi od 14, a za podkategoriju A2 od 16 godina. Letjeti se smije na visini od 150 metara u odnosu na teren iznad koleg leti, osim ako nije drugačije definisano od nadležnog tijela. Pilot mora imati odgovarajuće kompetencije za upravljanje dronom, biti upoznat s okruženjem gdje namjerava vršiti operacije, spriječiti da se dronom prevoze opasne materije, poštovati osnovna ljudska prava i operacije sprovoditi da što manje uznemirava ljude bukom koja nastaje upotrebom drona.

Komesarka za transport Evropske unije Violeta Buls kazala je da EU sada ima najnaprednija pravila na svijetu te da će njima utrti put sigurnim i ekološki prihvatljivim letovima bespilotnih letjelica. Ujedno se, istakla je ranije, donose prijeko potrebna pojašnjenja za poslovni sektor i za inovatore širom Evrope koji se bave bespilotnim letjelicama.

BHDCABHDCA

Kad je riječ o zemljama u okruženju, one imaju objavljene posebne propise koji regulišu upotrebu dronova, ali su zbog nedostataka nekoliko puta vraćani na dorađivanje.

“Konačan propis i primjena EU propisa bit će uspostavljena kao postepena u periodu između 2020. i 2022. godine, odnosno tek poslije završetka tzv. opt-out perioda, kako je definisano EU uredbama 2019/945 i 2019/947, kojima je regulisana upotreba dronova od 250 g do 25 kg”, naveo je Aleksandar Lalović iz BHDCA.

Šta kažu aktuelni propisi

Ova direkcija trenutno izdaje ad-hoc odobrenja, najviše za upotrebu dronova u kontrolisanom zračnom prostoru.

Na naše pitanje jesu li zabilježene neke problematične situacije u kojima je dronovima ometan zračni saobraćaj, iz Direkcije su poručili da im nijedna takva prijava nije stigla, ali da dronovi mogu predstavljati i potencijalnu opasnost sa aspekta zračne plovidbe i sigurnosti civilnog zrakoplovstva te je stoga potrebno uključivanje i drugih državnih i entitetskih institucija u ovu oblast.

(Klix)

Objava Dok EU usavršava pravila, BiH u zakonu još uvijek nema ni definiciju drona pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement