Connect with us

BiH

Dok mnogi odlaze iz BiH istražili smo ko najviše aplicira za državljan…

Avatar

Published

on

Dok se u posljednje tri godine bh. državljanstva odreklo 13.428 osoba, državljanstvo BiH su uzele 1.962 osobe. I dalje je najviše državljana Hrvatske i Srbije koji žele postati naši državljani, a sve je veći i broj državljana Turske.
Kako su nam rekli iz Ministarstva civilnih poslova BiH, najveći broj državljanstava izdaje se po osnovu Ugovora o dvojnom državljanstvu državljanima Srbije i Hrvatske.

Tako su 2016. godine državljanstvo BiH stekle 682 osobe, od kojih su 592 iz Srbije i Hrvatske. U 2017. godini smo dobili 667 novih bh. državljana, od čega 580 po navedenom ugovoru, a 2018. godine dobili smo 728 novih državljana od kojih je 613 dobilo državljanstvo po ugovoru.

BiH ima potpisan Ugovor o dvojnom državljanstvu i sa Švedskom. Pregledom odluka Vijeća ministara BiH u ovoj i prethodnim godinama, više državljanstava je dodijeljeno državljanima Austrije i Njemačke. Riječ je o građanima koji vode porijeklo iz BiH.

Za naše državljanstvo apliciraju i Crnogorci, ali tu su i Italijani, Francuzi, Ukrajinci, Iranci te državljani Maroka, Južne Afrike, SAD-a i Bahama.

U ranijim godinama naše državljanstvo su dobijali i državljani Finske, Luksemburga, Lihtenštajna, Senegala i Kanade.

Pravo na sticanje bh. državljanstva imaju stranci koji imaju odobren stalni boravak u BiH najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva, dovoljno poznaju pismo i jezik jednog od konstitutivnih naroda BiH, kojima nije izrečena mjera sigurnosti protjerivanja stranaca iz zemlje ili zaštitna mjera udaljivanja stranaca s teritorije BiH, nisu osuđivani na izdržavanje kazne za krivična djela s predumišljajem na duže od tri godine u periodu od 8 godina od podnošenja zahtjeva, protiv koji se ne vodi krivični postupak, ne predstavljaju prijetnju po sigurnost BiH, imaju stalan izvor prihoda koji omogućava egzistenciju, imaju izmirene poreske i druge obaveze. Također, moraju se odreći ranijeg državljanstva ukoliko je riječ o zemlji s kojom BiH nema potpisan ugovor o dvojnom državljanstvu.

Ukoliko je riječ o bračnom partneru, potrebno je da je brak trajao najmanje pet godina prije podnošenja zahtjeva i da još uvijek traje u momentu podnošenja zahtjeva, da se odrekne ili na neki drugi način izgubi svoje ranije državljanstvo prije sticanja državljanstva BiH (osim za državljane Srbije, Hrvatske i Švedske), ima odobren stalni boravak na teritoriji BiH i ne predstavlja prijetnju po sigurnost Bosne i Hercegovine.

Dijete mlađe od 18 godina čiji je jedan roditelj stekao državljanstvo BiH ima pravo da dobije državljanstvo BiH naturalizacijom ako ono ima odobren privremeni ili stalni boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o osobama bez državljanstva i izbjeglice, bh. državljanstvo mogu dobiti ako imaju neprekidan boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine u trajanju od pet godina prije podnošenja zahtjeva.

“Napominjemo da se stalni boravak stiče nakon ostvarenih pet godina privremenog boravka”, istakli su iz nadležnog ministarstva.

(Klix.ba)

Objava Dok mnogi odlaze iz BiH istražili smo ko najviše aplicira za državljanstvo naše zemlje pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement