Connect with us

BiH

Doktore ja sam lud: Društvena komedija o stvarnosti Balkana

Avatar

Published

on

Doktore ja sam lud: Društvena komedija o stvarnosti Balkana

Nakon romana “Bljesak” o stradanju srpskog naroda, prije i nakon hrvatske vojno-policijske akcije na Zapadnu Slavoniju, krajem prošle sedmice iz štampe je izašla nova knjiga Željka Mandića.

Ovaj put riječ je o društvenoj komediji pod naslovom “Doktore ja sam lud” u kojoj autor  na jedinstven humorističko-satirični način govori o društvenoj i političkoj stvarnosti balkanskog prostora. Bez milosti ogoljava našu stvarnost vodeći čitaoca kroz ispovijest glavnog lika koji pokušava da psihijatru dokaže da je – lud. U toj borbi dokazivanja karikira svoje djetinjstvo, školovanje, traženje posla preko partijske linije a onda postaje odani vojnik “svoje partije”.

Tek kad se ostvaruje kao “član”, i kao dokazana budala, počinju njegovi poslovni uspjesi ali i padovi svaki put kad mu na um padne pokoja “pametna ideja”

U toj dvojnosti, uzmeđu biti lud i pokušati biti pametan shvata da je ludnica jedino mjesto na kojem će biti bezbjedan od “pametne starnosti” koja “počinje” van zidova ludnice.

Za razliku od Kočićevog “Jazavca pred sudom” u komediji “Doktore ja sam lud”  glavni lik ne optužuje i ne osuđuje nikog drugog osim sebe. On ne bježi od presude, štaviše insistira na njoj. Zašto? Zato što je bio direktor propalih preduzeća, izabrani predstavnik naroda u skupštini, šef odjela za izdavanje građevinskih dozvola,  privatnik… Nakon većine tih poslova završava u zatvoru. Jer neko mora biti kriv!

Između preuzimanja tuđe krivice i zatvora, bira da život nastavi u ludnici. Jer to što je “lud” samo je njegova krivica i lični izbor.

Zato na početku knjige “Doktore ja sam lud” stoji jasno upozorenje: “Svaka sličnost sa stvarnim likovima je slučajna! Ako se neko pronađe, onda to nije moja, već krivica onoga ko se pronašao. Jer,  ko može biti toliko lud da se prepozna u drami života jednog ludaka?”

Izdavač je BINA d.o.o. Banjaluka. Recenzenti su novinar i publicista Brane Božić, književnik Nikola Kobac i profesor Nenad Vesić.

 

(nezavisne)

The post Doktore ja sam lud: Društvena komedija o stvarnosti Balkana appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement