Connect with us

Jajce Online

Dr. Irena Volak-Sefer: Šta je Hitna pomoć/ 124?

Jajce Online

Published

on


piše: Dr. Irena Volak-Sefer, specijalista urgentne medicine

Hitna pomoć je stara koliko i ljudski rod. To je poseban vid zdravstvene zaštite na primarnom nivou, sa izvanbolničkim djelovanjem. A sve s ciljem pružanja neophodne i neodgodive medicinske pomoći životno ugroženim pacijentima!

Hitna pomoć djeluje u skladu sa zakonima i propisima o zdravstvenoj zaštiti i sastavni je dio svakog zdravstvenog sistema bilo koje države.

Hitna medicinska pomoć se pruža:

  • na licu mjesta ( u kući, na cesti…)
  • utoku sanitetskog transporta
  • u jedinicama hitne pomoći ( tokom 24 sata)

Medicinsku pomoć pružaju zdravstveni radnici koji su za to školovani ili obučeni iz hitne pomoći. Ljekar u timu obavlja pregled ( dijagnostičke postupke), određuje terapiju prema protokolu, te koordinira radom ostalih članova tima.

Po potrebi, s lica mjesta (mjesta intervencije), tim hitne pomoći prevozi pacijenta na dalje zbrinjavanje u zdravstvenu ustanovu sekundarnog tipa ( bolnicu).

KADA POZVATI I DOĆI U HITNU POMOĆ: u slučaju otežanog disanja, zastoja rada srca, iznenadnog bola u grudnom košu, koji traje duže od 10.minuta, a ne može se povezati s nekim uzrokom, iznenadnih i oštrih bolova u stomaku, povreda, krvarenja, prijeloma kostiju, težih opekotina, teških alergijskih reakcija sa otokom i otežanim disanjem, bebe sa jako visokim temperaturama ( preko 39C i slična stanja- ŠTO ZNAČI ŽIVOTNO UGROŽENE OSOBE.

Hitna pomoć je naravno dostupna svim građanima 24h, ali ne za stanja koja traju danima, te se pri tome ne javljaju svom porodičnom ljekaru. Kao i za stanja tipa „svrbi me nos“, „ sinoć mi je curila krv na nos“, mislim da imam visok pritisak“, „samo da mi se napiše uputnica“, „eto usput mi je bilo doći“,(naročito srijedom), „ne mogu ja čekati red u Domu zdravlja“ i slično!

Još jedna bitna stavka, s kojom možda većina nije upoznata, a to je da kad se dođe u hitnu pomoć, prioritet pregleda ( trijaža) određuje ljekar ili med.tehničar.

Broj telefona 124 je besplatan i uvijek se može dobiti savjet od medicinskog osoblja, ako imate bilo kakve nedoumice vezano za vaše zdravstveno stanje.

Ono što je jako bitno, to je saradnja i razumijevanje pacijenata, jer bez toga ne možemo pomoći. UVIJEK ZA VAS TU!

 

 

(Jajce Online)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement