Connect with us

BiH

Dr Krkić-Dautović za BHRT: Jenjavanje epidemije moguće početkom ljeta

Avatar

Published

on

Dr Krkić-Dautović za BHRT: Jenjavanje epidemije moguće početkom ljeta

Najavljeni su prvi koraci za ublažavanje mjera kretanja građana starijih od 65 godina i djece do 18 godina u Federaciji Bosne i Hercegovine. O ublažavanju mjera, kako se ponašati i koje su preporuke građanima, za BHRT govorila je doktorica Sajma Krkić-Dautović, infektolog i klinički hepatolog.

Ona je istakla da, imajući u vidu da se virus na otvorenom slabije prenosi nego u zatvorenom prostoru, ublažavanje mjera je dobro došlo za sve starije ljude i za djecu.

Prema njenim riječima, ako budu poštovali obavezu socijalne distance, navedene grupe će moći biti bezbjedne vani.

Istakla je da su dosadašnje mjere bile apsolutno potrebne, jer zbog njihovog uvođenja BiH ima daleko manje smrtnih slučajeva nego pojedine zemlje u regionu.

Krkić-Dautović je poručila da je poštivanje socijalne distance neophodno, kao i nošenje rukavica i maski, jer one onemogućavaju prenošenje virusa.

Kako je rekla, ako virus u kratkom vremenskom periodu napadne veći broj ljudi, on je potentniji, ne samo da se širi, već da izazove teške oblike bolesti i zbog toga je važno držati ga pod kontrolom.

Dodala je da BiH još nije dostigla vrh epidemije te da, ukoliko nastavimo poštovati mjere, početkom ljeta bi možda mogli očekivati da epidemija počne jenjavati.

bhrt.ba

Objava Dr Krkić-Dautović za BHRT: Jenjavanje epidemije moguće početkom ljeta pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement