-0.9 C
Jajce
Četvrtak, 28 listopada, 2021
Klik Jajce
Jajce Jajce Online

Drago Bojić o međunacionalnim odnosima u Jajcu

Gost emisije “U kontru sa Draganom Markovinom” ove subote je Drago Bojić, franjevac i javni intelektualac.

Govorio je, između ostalog, o životu u Jajcu, međunacionalnim odnosima u tom gradu i međusobnim odnosima između vjerskih zajednica, ali i o odnosu prema baštini srednjovjekovne Bosne i nasljeđu AVNOJ-a.

Jajce je vrlo specifična, miješana sredina. Bojić ističe da su u ovom gradu međunacionalni odnosi bolji nego što je to slučaj sa politikama koje ih vode. Problema u Jajcu ima u posljednjih desetak – petnaest godina, vrlo teško se pravi vlast, predizborne kampanje su uvijek snažno nacionalno i vjerski označene, ali uprkos tome, ima nekih pozitivnih strana.

– Etnički odnosi bi mogli biti bolji kada politike, i hrvatska i bošnjačka strana, ne bi raspirivale to međuetničko nepovjerenje. Kada ne bi unosile u javni prostor one teme koje samo još dodatno zavađaju ljude. Iako se o nekim temama ne priča, one uvijek ostaju tu i sa njima se može stalno manipulisati. Rade to obje strane kada je potrebno. Kada želite “grupirati svoje” onda morate u javni prostor iznijeti teme o kojima će se ljudi svađati.

S druge strane, Jajce ima nevjerovatan turistički potencijal. Bojić je naglasio kako Jajce ima 30 nacionalnih spomenika.

– Jajce ima mogućnosti za razvoj. Tu ima i industrije i proizvodnje. Taj grad bi svakako morao biti u daleko boljem položaju, s obzirom i na turističke i prirodne potencijale. Imate sve da stvorite daleko bolje uvjete za te ljude i da barem malo amortizirate odlaske iz grada, poručio je Bojić.

Kompletan razgovor pogledajte u subotu u 16.20 sati!

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Znate li čime se Mustafa Nadarević bavio prije nego što je postao glumac?

Jajce Online

Pregrijavanje uzrok smrti djevojčice, u autu bilo kao u rerni

Jajce Online

Lunu i Marka finansiraju fanovi iz inozemstva?!

Jajce Online