Connect with us

BiH

Drastično raste broj mrtvih. Nova studija: Ovo su prvi simptomi korona…

Avatar

Published

on

Drastično raste broj mrtvih. Nova studija: Ovo su prvi simptomi koronavirusa

Drastično raste broj mrtvih. Nova studija: Ovo su prvi simptomi koronavirusa
Foto: EPA

BROJ umrlih od epidemije koronavirusa u kontinentalnoj Kini porastao je na 1523 na kraju petka, nakon što je tijekom dana umrlo 143 ljudi, objavila je Nacionalna komisija za zdravlje te zemlje danas ujutro.

Broj novih smrtnih slučajeva u središnjoj provinciji Hubei, u epicentru epidemije virusom službenog naziva Covid-19, u petak je porastao za 139.

Većina novih smrtnih slučajeva, njih 107, bila je u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei. Ukupno 1123 osobe u Wuhanu do sada su umrle od koronavirusa.

Potvrđeno je i novih 2641 infekcija diljem Kine, čime je ukupan broj zaraženih – 66.492.

Brojni sajmovi i industrijske konferencije u Kini i inozemstvu odgođeni su zbog prometnih ograničenja i zabrinutosti zbog širenja virusa, među njima i Svjetski sajam mobilne telefonije u Barceloni (MWC).

Izvan Kine zasad je potvrđeno više od 500 slučajeva zaraze u 24 zemalja, i tri smrtna slučaja: Jedan u Hong Kongu, Filipinima i Japanu.

Peking naredio karantenu svima koji se vraćaju

Peking je naredio svim stanovnicima koji se u taj grad vraćaju nakon praznika da odu u 14-dnevnu karantenu, bez obzira na to imaju li simptome virusa ili ne. Ne jave li se u karantenu, prijeti im kazna, javlja BBC.

Ova mjera uvedena je nakon što je i u Egiptu zabilježen prvi slučaj koronavirusa.

Još 67 zaraženih koronavirusom na kruzeru, SAD šalje zrakoplov po Amerikance

Još 67 putnika na kruzeru Diamond Princess u Japanu testirano je pozitivno na koronavirus, potvrdio je japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato u subotu, dok je SAD objavio da šalje zrakoplov po američke putnike na kruzeru.

Američko veleposlanstvo u Tokiju navelo je u pismu putnicima da će zrakoplov stići u Japan navečer 16. veljače.

Veleposlanstvo je preporučilo da se, iz “predostrožnosti”, američki državljani vrate kući gdje će biti podvrgnuti daljnjim pretragama. Američki putnici s kruzera bit će, po povratku, u karanteni 14 dana.

“Razumijemo da je ovo frustrirajuće i promjena plana, ali ove mjere su sukladne našim pažljivim politikama čiji je cilj ograničiti potencijalno širenje bolesti”, stoji u pismu.

Dodaje se kako se putnici, ako napuste brod, neće moći “vratiti se u SAD određeno vrijeme” te da će Centar za kontrolu i prevenciju bolesti donijeti “konačnu odluku” po tom pitanju.

Karantena na brodu završava 19. veljače.

Kruzer je u karanteni od pristanka u Yokohamu 3. veljače, nakon što je koronavirus potvrđen kod jednog putnika u Hong Kongu.

Na kruzeru je tada bilo oko 3 500 putnika, a gotovo 300 već ih je zaraženo koronavirusom, što je najveći broj zaraženih tim virusom izvan Kine, te su smješteni u japanske bolnice.

Novo istraživanje: Ovo su prvi simptomi virusa

Najnovije istraživanje provedeno na 140 ljudi koji su hospitalizirani u Wuhanu zbog koronavirusa otkrilo je koji su prvi simptomi zaraze virusom COVID-19.

Prvo se javlja vrućica, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Wuhan. Drugi simptomi su umor i suhi kašalj te bolovi u mišićima i otežano disanje, javlja Science Alert.

Vrućica se pojavljuje u čak 99 posto slučajeva zaraze. Umor i suhi kašalj su se pojavili u više od polovice ispitanih pacijenata. Otprilike trećina je imala probleme s bolovima u mišićima i otežanim disanjem. Ostali simptomi povezani s uobičajenom prehladom, poput glavobolje ili grlobolje, zabilježeni su u samo malom broju slučajeva.

Rizične skupine

Studija je također otkrila da su zarazi najpodložniji stariji muškarci koji imaju zdravstvenih problema. Više od 54 posto pacijenata u studiji bili su muškarci, a prosječna dob bolesnika bila je 56 godina. U prosjeku je trebalo oko 10 dana da pacijenti s teškim slučajevima bolesti budu primljeni na intenzivnu njegu od trenutka kada su se pojavili simptomi.

Istraživači su primijetili i neke rane atipične simptome. 14 pacijenata je imalo problema s proljevom i mučninom jedan do dva dana prije nego što bi se pojavila vrućica ili teško disanje.

INDEX.HR

(Srednjabosna.com)

Objava Drastično raste broj mrtvih. Nova studija: Ovo su prvi simptomi koronavirusa pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement