Connect with us

Jajce

Drugo – jeftinije rješenje izgradnje stadiona ‘Mračaj’ u Jajcu

Avatar

Published

on

IPSA Institut iz Sarajeva izradio je idejni projekt gradskog stadiona “Mračaj” u Jajcu, a nakon javne prezentacije i određenih sugestija pristupilo se izradi glavnog projekta koji će uskoro biti dostupan široj javnosti.

Investitor, u ovom slučaju Općina Jajce zahtjeva kapacitet od najmanje 5.000 mjesta i da sve tribine budu natkrivene kako bi sa zadovoljili standardi. Prema kriterijima UEFE novoizgrađeni stadion u Jajcu imao bi drugu, a uz male izmjene mogao bi imati i treću kategoriju.

Vrijednost ovog projekta iznosi preko 26 milona maraka.

S obzirom na to da se radi o objektu šireg značaja za sve građene Jajca, mnogi ljudi iz struke navode da se trebao provesti arhitektonski natječaj s projektnim zadatkom, gdje bi se od pristiglih rješenja koja su projektirana u datim okvirima (sadržajno i financijski), stručna komisija odabrala ono najbolje na osnovu kojeg bi se izradio glavni projekat i pristupilo izgradnji (domaće firme).

Samo se nameće pitanje, zbog čega je samo jedna institucija dala projektno rješenje i po kojim osnovama?

Naš sugrađanin Mario Deljak, dipl.ing.građevine izradio je drugo i jeftinije idejno rješenje stadiona Mračaj sa skoro istim karakteristikama iz prvog projekta, a njegova izgradnja bi iznosila oko 6 miliona maraka.

 

(Jajce Online)

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement