Connect with us

BiH

Društvo novinara podržalo inicijativu da se političarima oteža da tuže…

Avatar

Published

on

Društvo novinara podržalo inicijativu da se političarima oteža da tuže...

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut susreo se danas s delegacijom Društva novinara BiH u kojoj su bili predsjednik Faruk Zupčević, generalni sekretar Fedžad Forto te članica Upravnog odbora Verica Kalajdžić.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut susreo se danas s delegacijom Društva novinara BiH u kojoj su bili predsjednik Faruk Zupčević, generalni sekretar Fedžad Forto te članica Upravnog odbora Verica Kalajdžić.

Povod za sastanak je bila Arnautova Inicijativa da se u zakone o zaštiti od klevete ugrade različiti standardi prihvatljivosti, tolerancije i dokazivanja kada su u pitanju navodne klevete protiv javnih ličnosti u odnosu na privatne osobe, a u skladu s praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Predstavnici Društva novinara BiH su podržali ovu inicijativu, te je dogovorena uspostava bliske saradnje s ciljem njene realizacije, uz uključivanje širokog spektra predstavnika javnog i političkog života, strukovnih organizacija, te međunarodne zajednice, s posebnim akcentom na saradnju s Misijom OSCE-a u BiH.

Arnaut je zahvalio na podršci za tu inicijativu i pomoći koju je Društvo novinara BiH pružilo tuženom novinaru u nedavno okončanom sudskom postupku u Visokom, u kojem je sud odbacio tužbu za klevetu pozivajući se na praksu Evropskog suda, a što je Arnautu poslužilo kao motiv za Inicijativu, uzimajući u obzir da domaći sudovi rijetko i sporadično primjenjuju te zapadne standarde kada su u pitanju tužbe za klevetu.

Arnaut je naglasio da nikada nije podnio tužbu za klevetu, niti smatra da su takve tužbe uopće primjerene u demokratskom društvu.

“Svako ko se svjesno izloži svjetlu javnosti pristaje na sve prednosti, ali i mane, koje takav potez nosi, te ima odgovornost da medijima olakša ne samo svoju promociju, već i kritičko izvještavanje”, naglasio je Arnaut.

S tim u vezi, dodao je da je neophodno da političari prvenstveno, svojim glasovima, omoguće izmjene zakona o zaštiti od klevete kako je u Inicijativi predloženo.

Predstavnici Društva novinara BiH Arnauta su ovom prilikom informirali o projektu koji se tiče borbe protiv govora mržnje te je dogovorena saradnja i po ovom pitanju, uz uključivanje sagovornika iz svih sfera društva, saopćeno je iz PSBiH.

Klix.ba

Objava Društvo novinara podržalo inicijativu da se političarima oteža da tuže novinare pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement