-0.9 C
Jajce
Četvrtak, 28 listopada, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

Držanje krigle s pivom je sport u nekim zemljama

Vjerovali ili ne, ljudi u Bavariji se takmiče u dugom držanju krigle s litrom piva. Ovaj tradicionalni sport, koji se na njemačkom zove „Masskrugstemmen“, popularan je među ljubiteljima piva na jugoistoku Njemačke, a odskora se u ovoj disciplini takmiče i stanovnici drugih zemalja. U SAD, na primjer, čak postoji i savez poklonika ove aktivnosti.

Pravila ovog sporta zahtijevaju od takmičara da stojeći drži kriglu s litrom piva ispred sebe bez savijanja ruke. Ako se nekom takmičaru makar malo prospe pivo, on biva diskvalifikovan.

Njihov palac ne smije da stoji na vrhu ručke krigle, već mora da je obavija i dodiruje druge prste šake. Takmičari treba da stoje uspravno, ali im nije dozvoljeno da se previše naginju unazad kako bi lakše održali balans. Zajedno sa pivom, krigle su uglavnom teške od 2 do 2,5 kilograma.

Prosječni učesnici ovog takmičenja u muškoj kategoriji u stanju su da kriglu s litrom piva drže ispred sebe bez prosipanja od 3 do 5 minuta, dok damama to polazi za rukom od 1 do 2 minute. Američki rekord u ovoj neobičnoj disciplini je nevjerovatnih 21 minut i 17 sekundi.

 

 

(avaz)

The post Držanje krigle s pivom je sport u nekim zemljama appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Krađa identiteta: Kako vaši podaci mogu dospjeti u krive ruke i kako s…

Jajce Online

Mostarci su 12 godina čekali izbore, koliko će čekati rezultate?

Jajce Online

Cerić: Željezničar će uspostaviti saradnju s jednim od najtrofejnijih evropskih klubova

Jajce Online