16.3 C
Jajce
Srijeda, 28 veljače, 2024
BiH

Država opet privatnicima dijeli milione za registracije vozila

Nakon punih 12 godina država je odlučila ponovo dijeliti milionske poslove homologacije i certificiranja vozila, i to ponovo privatnim firmama povezanim s finansijerima SNSD-a i HDZ-a jednako kako je to uradila i 2009. godine.

Piše: Amil DUČIĆ

Te godine Ministarstvo komunikacija i prometa BiH unosan posao homologacije i certificiranja vozila dalo je konzorciju AD EIB Internationale PJ „Centar za motorna vozila Banja Luka – Institut za saobraćaj i komunikacije Sarajevo – Centar motor Široki Brijeg. Ovaj konzorcij sve do danas ubire milione KM za ove poslove.

Homologacija je postupak kojim se motorna vozila, koja se prvi put registruju na teritoriji BiH, kao i njihovi dijelovi, prema svojim konstrukcionim i sigurnosnim karakteristikama usklađuju s propisima u BiH.

Prema istraživanju portala Fokus.ba, konkurs raspisan nakon više od 11 godina, koji je nedavno dijelom okončan, ponovo nagovještava “lov u mutnom”.

Naime, uprkos presudi Suda BiH iz 2015. godine u kojoj stoji da se povjeravanje administrativnih poslova u oblasti homologacije vozila privatnim subjektima, kako je to 2009. godine već urađeno, ne može vršiti pravilnikom već samo zakonom, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je potkraj prošle godine usvojilo novi pravilnik, dok je u januaru ove godine raspisalo konkurs za ove poslove koje godišnje donose dobit od 4 do 5 miliona KM.

Za razliku od nezakonite prakse u BiH, homologaciju vozila npr. u Hrvatskoj provodi Državni zavod za mjeriteljstvo, a tek se pojedini poslovi daju privatnim subjektima.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH potvrđeno nam je da je okončan prvi dio javnog konkursa za izbor administrativnog tijela za obavljanje poslova u oblasti homologacije vozila, dijelova uređaja i opreme vozila. Trenutno traju žalbeni postupci koji će odlukom okončati Žalbeno vijeće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

No, kako saznaje Fokus.ba, prema odluci komisije koju je formiralo Ministarstvo, prvorangirani konzorcij za posao homologacije vozila je Centar motor d.o.o. Široki Brijeg – Centar za automobilsko inženjerstvo d.o.o. Banja Luka – Informacioni inženjering Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka – Centar za cestovni promet d.o.o. Sarajevo.

Centar motor Široki Brijeg je firma koja je i 2009. godine izabrana u konzorcij za homologaciju i certificiranje vozila. Riječ je o kompaniji u vlasništvu utjecajne porodice Ševo, tačnije HDZ-ovog biznismena Ivana Ševe.

Kantonalno tužilaštvo Široki Brijeg 2011. godine, dakle dvije godine nakon što je dobio državni posao homologacije vozila, podiglo je optužnicu protiv Ivana Ševe zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti i zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju. Ševo se optužnicom teretio da je direktno kao i odgovorna osoba u stručnoj organizaciji “Centar za vozila” sa sjedištem u Širokom Brijegu, počinio više radnji koja imaju obilježja navedenih krivičnih djela. No ova optužnica nije doživjela svoj epilog – osuđujuću presudu.

U vlasništvu porodice Ševo je i Centar za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu. Iako je bila u središtu afere o kupovini diploma koju je i videosnimcima zadokumentovao Žurnal, Tužilaštvo BiH je 30. septembra 2020. donijelo naredbu o neprovođenju istrage.

Informacioni inženjering Sirius u žižu javnosti dospio je nakon što je u RS-u u prošloj godini dobio niz poslova, a posebno od Porezne uprave RS, i to s banjalučkim Prointerom, kompanijom koja se povezuje s Igorom Dodikom, sinom lidera SNSD-a Milorada Dodika. Prointer, inače, suvereno dobija tendere u RS-u. Sam lider SNSD-a je 2019. u NSRS odgovarajući na poslanička pitanja rekao da je njegov sin saradnik Prointera.

Godine 2017. godine Poreska uprava RS-a potpisala je ugovor s Prointerom i Siriusom za nastavak implementacije integrisanog sistema, čija je ukupna vrijednost 7,1 milion maraka (bez PDV-a). Prema pisanju Žurnala, Poreska uprava RS-a je u 2019. Prointeru i Siriusu dala posao od 3.483.918 KM da bi projektovali integrisani informacioni sistem. Ovaj ugovor, kako je naveo Žurnal, zaključen je nakon provedenog netransparentnog pregovaračkog postupka bez objave obavještenja u javnosti.

Centar za automobilsko inženjerstvo je još jedna firma koja zajedno dobiva poslove s Prointerom. U aprilu prošle godine od Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske dobila je posao stručne institucije za tehničke preglede vozila u Republici Srpskoj. Posao vrijedan oko 20 miliona maraka zajednički je zapravo dodijeljen kompaniji Prointer i njenom partneru, Centru za automobilsko inženjerstvo.

Kada je riječ o četvrtom članu konzorcija, Centru za cestovni promet d.o.o. Sarajevo, to je firma koja je tek osnovana 21. juna 2019. godine. Prema zvaničnim podacima, firma ima dva zaposlena i godišnji promet od tek 87.578 KM. Vlasnik firme je Samara Husejn.

 

(Klix)

The post Država opet privatnicima dijeli milione za registracije vozila appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Fudbaleri reprezentacije BiH se žalili da nema dobrih kafana blizu kampa u Zenici

Jajce Online

Paralizom vlasti u Mostaru procvjetala divlja gradnja i ne zaustavlja se

Jajce Online

Tragična saobraćajna nesreća kod Maglaja: Poginule dvije osobe

Jajce Online