Connect with us

BiH

Državljanka BiH kokainska kuma balkanskog narkokartela

Avatar

Published

on

Velika akcija Europola na suzbijanju narkokartela zahvatila je i državljanku BiH Nevenku Čuturić, koja se nalazi među 16 uhapšenih dilera.

Radi se o međunarodnom krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Aziju, gdje je zaplijenjeno više od tone kokaina i dva miliona evra.

Naredba o provođenju istrage protiv Majkla (Michael) Dokovića, državljanina Crne Gore, Dražena Letića, državljanina Srbije i Hrvatske, i Nevenke Čuturić, državljanke BiH, donesena je 13. jula.

Letić i Čuturić su saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu, nakon čega im je, na prijedlog tužioca, sud odredio pritvor.

Doković je uhapšen u Švajcarskoj, gdje mu je sudija Kantona Bazel odredio pritvor.

“Nakon analize dokaza dostavljenih uz krivičnu prijavu i onih do kojih dođemo tokom istražnog postupka biće donesena tužilačka odluka o eventualnom ustupanju krivičnog gonjenja okrivljenih Letića i Čuturić”, saopštili su iz beogradskog tužilaštva.

Evropska policijska agencija saopštila da je međunarodnom operacijom nazvanom “Familia” razbijen balkanski kriminalni lanac koji je privatnim avionima prebacivao kokain iz Južne Amerike u Evropu, a potom brodovima za Hong Kong i Makao. Hrvatski MUP koji je takođe uključen u istragu navodi da je akcija, koja je počela krajem 2017. bila dio šire evropske strategije protiv zapadno-balkanske mreže organizovanog kriminala, takozvanog Balkanskog kartela. Oni su takođe za krijumčarenja angažovali i stjuardese, a i ispituje se da li su pojedini piloti učestvovali u švercu.

U akciji su uz Hrvatsku, koja je koordinisala akcijom, učestvovala policija Srbije, Češke, Slovenije, Francuske, Italije i Hong Konga.

Od 16 uhapšenih, 11 ih je privedeno u Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj i Švicarskoj, a pet osoba u Hong Kongu. Zaplijenjeno je 600 kilograma kokaina u Švajcarskoj i 421 u Hong Kongu.

U Hrvatskoj, Čekoj, Srbiji, Sloveniji i Švajcarskoj zaplijenjeno je dva miliona evra u gotovini i skupocjeni predmeti u vrijednosti većoj od million evura, među kojima i visoko kvalitetni satovi i vozila.

 

 

(Avaz)

Objava Državljanka BiH kokainska kuma balkanskog narkokartela pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement