11.1 C
Jajce
Srijeda, 28 veljače, 2024
BiH

Državljanstva BiH u 20 godina odreklo se 93.210 osoba. Moguće ga je vratiti, evo kako

Državljanstva BiH u posljednjih 20 godina odreklo se 93.210 osoba, a samo tijekom 2021. godine iz knjige državljana ispisale su se 2802 osobe. Prema ranijim podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, odricanje se najčešće vrši u korist stjecanja državljanstva Njemačke i Austrije.Koji su razlozi?
Najčešći razlozi koji državljane ove zemlje potaknu na odricanje od državljanstva su povoljniji radno-pravni status, pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje i studiranje u inozemstvu, piše portal Večernjeg lista BiH. Međutim, svatko od njih, ako to želi, pod određenim uvjetima može ponovno postati državljanin ove zemlje. Naime, osobe koje su se odrekle državljanstva BiH mogu podnijeti zahtjev za ponovno stjecanje državljanstva kod nadležnog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Kako bi se po njemu postupilo, zahtjev mora sadržavati odgovarajuću dokumentaciju, uključujući dokaz o prethodnom državljanstvu BiH, kao i dokaz o odricanju od državljanstva. Odluku o ponovnom stjecanju državljanstva donosi Ministarstvo i obavještava se osoba koja je podnijela zahtjev. Kada je riječ o osobama kojima je državljanstvo Federacije radi stjecanja ili zadržavanja državljanstva druge države prestalo odricanjem ili otpustom, one mogu, prema podacima Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, podnijeti zahtjev za ponovno stjecanje državljanstva Federacije ako ispunjavaju sljedeće uvjete koji se odnose na stjecanje državljanstva BiH i Federacije po osnovi naturalizacije. Dakle, u tom slučaju osoba mora biti punoljetna te imati odobren stalni boravak na teritoriju BiH najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva, s tim da u trenutku podnošenja zahtjeva ima stalni boravak na teritoriju Federacije. Uvjet je i da osoba dovoljno poznaje pismo i jezik jednog od konstitutivnih naroda Federacije BiH, kao i to da joj nije izrečena mjera sigurnosti protjerivanja stranaca s teritorija BiH odnosno Federacije od nadležnog tijela uspostavljenog Ustavom BiH ili Ustavom FBiH i da je ova odluka još na snazi. Zatim, jedan od uvjeta je i da osoba nije osuđivana na kaznu zatvora za kaznena djela s umišljajem na vrijeme dulje od tri godine u razdoblju od osam godina prije podnošenja zahtjeva, kao i da se odrekne ili da joj na neki drugi način prestane ranije državljanstvo prije stjecanja državljanstva Federacije, osim ako bilateralnim sporazumom nije drugačije predviđeno. Također, osoba treba donijeti dokaz da se protiv nje ne vodi kazneni postupak, osim ako se dokaz o ispunjavanju tog uvjeta ne može razumno zahtijevati, zatim da ne predstavlja prijetnju za sigurnost BiH i Federacije, da ima osiguran stalni izvor prihoda u iznosu koji joj omogućava egzistenciju ili je u stanju osigurati pouzdan dokaz o financijskim izvorima za svoje uzdržavanje u skladu s odgovarajućim propisom BiH. Jedan od uvjeta je i da potpiše izjavu da prihvaća pravni sustav i ustavni poredak BiH i Federacije, kao i da ima važeće jamstvo o stjecanju državljanstva BiH i Federacije BiH.Cijena odricanja
Osobe koje su se ranije odrekle državljanstva BiH ne moraju imati navršenih 18 godina i odobren stalni boravak na teritoriju BiH, već zahtjev mogu predati i ako imaju odobren samo privremeni boravak na teritoriju BiH najmanje godinu dana neposredno prije podnošenja zahtjeva. S tim da u trenutku podnošenja zahtjeva osoba mora imati odobren privremeni ili stalni boravak na teritoriju Federacije BiH, piše Vecernji.ba. Od osoba koje imaju državljanstvo država s kojima BiH ima zaključene ugovore o dvojnom državljanstvu (Republika Srbija, Republika Hrvatska i Kraljevina Švedska), a stječu državljanstvo Federacije po toj osnovi, neće se zahtijevati da se odreknu svog ranijeg državljanstva. Inače, kad je riječ o odricanju od državljanstva, pristojba za ispis iznosi 800 KM, izuzev za one koji uzimaju državljanstvo neke od država bivše SFRJ. Oni odricanje od državljanstva BiH plaćaju 200 KM. Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, prema broju odricanja od državljanstva rekordna je bila 2003. godina. Te godine državljanstva BiH odreklo se 9125 osoba, dok su godinu ranije ispis iz knjige državljana BiH zatražila 8344 državljanina ove zemlje. Na povrat državljanstva u navedenom razdoblju odlučila se 61 osoba.

vecernji.ba

Advertisement

Povezane vijesti

Lionel Messi u rodnom gradu Rosariju dobio mural visok čak 69 metara

Jajce Online

Započeli radovi na biciklističkoj stazi od Jajca do Busovače

Jajce Online

Jorgandžije se opraštaju od Kupa Kralja: Real Sociedad preko Atletica do četvrtfinala

Jajce Online