Connect with us

BiH

Duga oko 36 kilometara: Kako će izgledati buduća cesta Stolac-Neum

Avatar

Published

onJedan od najznačajnijih projekata kojeg trenutno realizuju JP Ceste FBiH je izgradnja magistralnog puta Stolac-Neum. Kada bude završen, krajem naredne ili sredinom 2021. godine, ovaj put će omogućiti bržu i kraću vožnju prema jedinom bh. gradu na jadranskoj obali svima koji žele da izbjegnu prelaske graničnih prijelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Prema riječima direktora JP Ceste FBiH Ljube Pravdića, kada bude gotova, ova cesta će biti duga oko 36 kilometara.
– Trenutno se radovi izvode na tri dionice i to Stari Neum-Oštrovac, Oštrovac-Broćanac i Stolovi-Drenovac. Također, u izgradnji je i tunel Žaba, koji će biti dug 975 metara, što je najzahtjevniji dio igradnje ovog putnog pravca. U narednom periodu treba da raspišemo tendere za izgradnju još tri dionice i to Broćanac-Prapratnica, Hutovo-Cerovica i Cerovica-Stolovi, čime će biti obuhvaćena cjelokupna cesta Stolac-Neum. Također, radit ćemo i priključak ove ceste na magistralni put M-17. Spomenute tri dionice, za koje tek treba raspisati tendere ukupno su duge 13 kilometara i tek treba biti donesena odluka o tome da li će njihova izgradnja biti obuhvaćena jednim tenderom, ili će biti podijeljena na dva LOT-a – kazao je Pravdić.
VIZUALIZACIJA: JPCeste FBiH

VIZUALIZACIJA: JPCeste FBiH
Prema njegovim riječima, nakon potpisivanja ugovora o izgradnji i za preostale tri dionice, počet će teći rok za njihovu izgradnju od godinu i po dana.
Izgradnja cjelokupne ceste Stolac-Neum trebala bi koštati oko 40 miliona eura.

VIDEO: JPCeste FBiH
 
 
(Faktor.ba)
Objava Duga oko 36 kilometara: Kako će izgledati buduća cesta Stolac-Neum pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement