18.6 C
Jajce
Subota, 23 rujna, 2023
Jajce

Duge godine sustavnog zanemarivanja: Tko i zašto zapostavlja MZ Rika?

Jajačko prigradsko naselje Rika se već godinama bori sa problemom održavanja lokalne ceste. Lokalni žitelji po pravilu burno reagiraju na samo pokretanje te teme i za to stanje krive sve redom. Općina, šumarija, županija – svi su im krivi za problem kojeg izgleda nitko ne želi riješiti.

Je li  kriva Općina?

Analizirajući podatke koje je iznijela Općina Jajce u periodu 2021-2022. godine kroz brojne infrastrukturne projekte, između ostalog na području općine Jajce izgrađeno je i preuređeno 30,65 km mjesnih cesta, a vrijednost uloženih sredstava iznosi više od 6,000.000 KM. Šest milijuna maraka je utrošila naša općina na održavanje i izgradnju lokalnih cesta. Kako je onda moguće da niti jedna jedina marka nije utrošena na popravku lokalne ceste u naselju Rika?

U sklopu navedenog programa bilo je predviđeno da se u Rici investira simboličnih 80 000 KM koje bi bile utrošene na krpanje brojnih rupa te asfaltiranje jednog malog dijela ceste koji je teško oštećen. Posao je na natječaju dobilo lokalno poduzeće BH4 koje do dana današnjeg nije niti započelo s radom. Natezanje traje do današnjeg dana, a prema raspoloživim informacijama općina je za taj posao raspisala novi natječaj koji je po svemu sudeći ponovno zapeo.

Je li kriva šumarija?

Poznato je da je cesta kroz Riku jedna od prometnica kojoj teški kamioni izvlače trupce. Svakako da ovo značajno oštećuje asfalt koje nije niti bio predviđen za tolika naprezanja. Prema sporazumu, šumarija Općini godišnje isplaćuje naknadu za održavanje prometnica koje oni koriste. Tako je uvidom u općinske prihode vidljivo da je u tu svrhu Općini Jajce u 2022. godini šumarija isplatila 101 000 KM. Od ove sume, ponovo niti jedna marka nije uplaćena za održavanje ceste u Rici. Gdje su novci?

Što sada?

Prema nepotvrđenim informacijama, novci koji su bili predviđeni za popravak cesta (onih 80 000 KM) utrošeni su na neke druge projekte. Ako je to istina, postavlja se pitanje da li netko namjerno sustavno zapostavlja ovo naselje koje je godinama prije rata imalo asfalt i uličnu rasvjetu. Svjedoci smo da su proteklih godina općinskim ulaganjima u skoro sva sela urađeni i asfaltirane ceste, uvedena kanalizacija i postavljena ili obnovljena ulična rasvjeta. Svugdje osim u Rici.

Zašto?

PROČITAJTE: Članak o infrastrukturnim investicijama u Jajcu u protekle dvije godine

Povezane vijesti

Šetnja za ozdravljenje u Jajcu, vodopad u ružičastom

Jajce Online

Jajce: Učenici klupe zamijenili poslovima

Jajce Online

HDZ predstavio svoje kandidate u Potoku i Bistrici

Glavni Urednik