Connect with us

BiH

Dugogodišnji radnik Aluminija: Ovdje nemamo šta raditi, s ovim kesama …

Avatar

Published

on

Dugogodišnji radnik Aluminija: Ovdje nemamo šta raditi, s ovim kesama ...

BiH

Mostar

Više od 500 radnika pomirilo se sa činjenicom da za njih posla u Aluminiju više nema

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Oko 200 bivših radnika Aluminija ponovo su ispred ugašene kompanije iskazali nezadovoljstvo brojnim nejasnoćama oko predložene sistematizacije. S obzirom na to, da je sistematizacija uslov za otkaze i otpremnine, te eventualni ulazak strateškog partnera, radnici dali saglasnost na sistematizaciju, a samim tim i na otkaze.

Nakon potpisa kojim su dali saglasnost na prijedlog sistematizacije kojim su sami sebe proglasili tehnološkim viškom, s pokupljenim ličnim stvarima i kesama u rukama, vidno razočarani cijelom situacijom pojedini radnici napuštaju kombinat.

Zdenko Kovačević proteklih dvadeset godina radio je u Elektrolizi. Budućnosti za njega , ali i druge njegove kolege ovdje tvrdi više nema, s obzirom na to da od plana ponovnog pokretanja proizvodnog pogona u kojem su radili nema ništa.

“Ovo je kraj, s ovim kesama je definitivno kraj. Ja idem van najvjerovatnije, svi idu, ovdje nemamo šta raditi”, kaže Zdenko Kovačević za televiziju N1.

Više od 500 radnika pomirilo se sa činjenicom da za njih posla u Aluminiju više nema. No očekuju da se ispoštuju njihova prava i obaveze, zbog čega su se i okupili ispred kompanije tražeći pojašnjenje o uslovima otpuštanja 500 radnika koji se smatraju tehnološkim viškom, kao i o otpremninama čija bi isplata trebala krenuti 2. septembra.

“Ja sam rekao da neću raditi, još je ljudi to isto reklo, isplate otpremnina idu 2.9, šta je s ljudima koji rade u Ljevaonici a koji ne žele da rade?”, kaže Stjepan Bevanda, potpredsjednik Skupštine Nezavisnog sindikata.

“Prvo ćemo isplaćivati ljude koji su tehnološki višak , a onda ćemo isplaćivati ostale koji se prijave”, poručio je Boris Vican, tehnički direktor Aluminija.

A na koji je način Uprava osigurala novac za otpremnine još nije poznato, Radnici skeptični po ovom pitanju, ne vjeruju u tvrdnje da je novac osiguran.

No iz Uprave ih uvjeravaju:

“Danas smo dobili potvrdu da je PDV uplaćen, on bi trebao biti sutra, ali nije usvojena sistematizacija i treba napraviti ugovore o otkazu”, poručuje Boris Vican.

Kako bi se taj proces ubrzao, dio radnika je svojim potpisom dao pristanak na sistematizaciju. Nadaju se da će se svi držati postignutog dogovora.

“Mi pristajemo samo na minimalna prava koja nas sljeduju, da nam isplate otpremninu, da nam daju otkaze ugovora o radu da se možemo prijaviti na biro s kojeg bi imali pravo na zdravstveno osiguranje i osiguranje kredita”, kaže Jordan Pehar.

Opširnije u prilogu televizije N1.

Autor: N1

Fokus.ba

Objava Dugogodišnji radnik Aluminija: Ovdje nemamo šta raditi, s ovim kesama je definitivno kraj pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement