Connect with us

Jajce Online

Dvije decenije pokrivanja infrastrukturnih rupa na stadionima u BiH

Avatar

Published

on

FK Sarajevo ne može igrati na stadionu “Asim Ferhatović Hase” utakmicu 3. pretkola Evropske lige, jer ne ispunjava uslove kategorije 3. po UEFA-inim standardima.

Infrastruktura na bh. stadionima godina unazad glavni je problem razvoja najpopularnijeg sporta u BiH, što je u svojoj nedavnoj posjeti istakao i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin. Dok najjače lige svijeta ulažu milijarde eura na izgradnju stadiona, BiH još nema stadion koji zadovoljava sve evropske standarde za odigravanje grupne faze europskih takmičenja.

Burno posljednjih dana zbog utakmice FK Sarajevo u Evropskom takmčenju. Općina Centar inače vlasnik stadiona Asim Ferhatović Hase odgovorila je na istupe funkcionera ovog kluba rekavši da je Općina ulagala novac i vršila ustupke. Načelnik Općine Centar odgovornost za ovaj problem prebacuje na NS BiH. Savez to demantuje.

“Općina je vlasnik stadiona Koševo i mi stalno govorimo bio je rat, prije 25 godina i završio je. Sa kolegama kad pričamo, da smo po ciglu nosili svaki dan na stadion, mislim da bi BiH imala jedan stadion. Vidjeli smo prošle sezone u Premijer Ligi, kad GOŠK igra, kakav je to bio stadion. Stadion Krupe kad padne kiša to ni pod kojim normama se ne bi trebala igrati utakmice, naše sudije su to dopuštale, lopta ne može da odskače, oni kažu igrajte. To nigdje nema kod nas ima”, rekao je Denis Huseinbegović, sportski novinar Nova BH.

Glavni sportski urednik Oslobođenja tvrdi da se mora pronaći rješenje da stadioni budu pod ingerencijom klubova, jer lokalne institucije u čijem vlasništvu je većina stadiona u Premier Ligi BiH nisu uradile dovoljno.

“Znam jednu priču o stadionu Koševo kada su bili investitori iz Saudijske Arabije, oni su tražili da obnove stadionu, ali su tražili koncesiju na 20 godina. Što nekako ima logike oni bi taj uloženi novac htjeli da vrate. Kada su oni htjeli po tom projektu i hotel da naprave i bazene, tu je osnovni problem bio vlasništvo oko stadiona”, kazao je Jasmin Tajić, glavni sportski urednik Oslobođenja.

UEFA-ine uslove za 3. i 4. pretkolo evropskih takmičenja imaju samo tri stadiona: Bilino Polje, Grbavica i Pecara. Kategoriju ispod su stadion Pod Bijelom Brijegom, Asim Ferhatović Hase i Gradski stadion u Banjaluci. Na ovim stadionima su mogu igrati samo prvo i drugo kolo kvalifikacija. A, nijedan stadion ne ispunjava uslove za grupnu fazu evropskih takmičenja.

FK Sarajevo neće moći na Koševu igrati svoju utakmicu 3. pretkola Evropske lige. Zbog toga su prinuđeni tražiti jednu od tri lokacije u BiH koje zadovoljavaju UEFA-ine standarde. Ukoliko bi se Sarajevo plasiralo u grupnu fazu ovog takmičenja, morali bi najvejrovatnije tražiti stadion van BiH.

Glavna vodilja BiH treba biti primjer stadiona Rujevica u Rijeci, u koji je uloženo 30 miliona eura smatra novinar Sinan Sinanović. Upozorava da su u BiH glavni problem fudbalski mešetari.

“Kad uzmemo koliko je novca potrošeno, na razne načine i budžetskog i državnog i preko sporta da ne kažem i oprano i preprano, dakle to je mala sitnica. I mi se svih ovih godina bavimo krpljenjem. Kako krpamo puteve i autoceste, tako često i novac koji UEFA i FIFA daje za razvoj omladinskog pogona i infrastrukturu, on odlazi ko zna kojim putevima. Onda mi napravimo svako malo dijela tribine, nešto se natrkije, nešto se pokrije”, rekao je Sinan Sinanović, sportski novinar.

I dok bh. nogomet dvadeset godina pokriva infrastrukturne rupe, najava novog stadiona engleskog premierligaša Evertona – čija izgradnja bi trebala koštati pola milijarde funti – izgleda spektakularno

 

 

(N1)

Objava Dvije decenije pokrivanja infrastrukturnih rupa na stadionima u BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement