Connect with us

BiH

Dvije godine donose novi zakon o zaštiti građana od zaraznih bolesti

Avatar

Published

onPosljednje dvije godine Ministarstvo zdravstva Federacije BiH planira donošenje novog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a do njegovog usvajanja će, prema svemu sudeći, proći barem još godina.
Zakon star 14 godina
Postojeći zakon donesen je davne 2005. godine. Stručnjaci ukazuju na potrebu za novim jer i zarazne bolesti evoluiraju, a i zato što se postojeći zakon više bavi formalnostima.
Iz Ministarstva zdravstva FBiH za ovu godinu najavljuju tek izradu prednacrta novog zakona. Isto su planirali i prošle godine.
– Za prednacrt zakona tokom 2018. godine pripremljene su stručne osnove temeljem propisa EU u ovoj oblasti, Međunarodne zdravstvene regulative, kao i primjene važećeg zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Kako aktivnost nije završena, prenesena je u 2019. godinu – odgovoreno nam je iz Federalnog ministarstva zdravstva.
Pravdaju se time da su u prošloj godini vrijeme i resursi bili usmjereni na okončanje izrade Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom i Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.
Podsjetimo da je trebalo nekoliko godina da bude usvojen Zakon o liječenju neplodnosti, dok ovaj koji tretira ograničenu upotrebu duhana još nije.
Rifat Riad Zajid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, istakao je da je neophodno što prije donijeti novi zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jer je postojeći „star“ i dosta „suhoparan“.
Nevidljivi ministar
– Ne tretira suštinu, već više neke formalne stvari. Prepoznaje neke klasične bolesti, kao što su tuberkuloza, bjesnilo, SIDA, bruceloza, gripa, govori šta su karantinske bolesti. Treba nam modernizacija zakona. Ne znam gdje je zapelo s donošenjem, ali je u pitanju Ministarstvo koje u posljednjih četiri-pet godina nije bilo baš aktivno. Ministar je bio nevidljiv i veliki broj čak i zdravstvenih radnika nije za njega čuo – dodao je Zajid.
Kazao je da postojeći zakon ne tretira obavezu vakcinacije i u tom segmentu bi ga trebalo poboljšati. Podsjetio je da je Republika Srpska prije dvije godine usvojila novi zakon koji govori upravo o obaveznoj vakcinaciji.
Šta kažu u Ministarstvu o suštini budućeg zakona
Na pitanje zašto je neophodan novi zakon i šta nam treba donijeti, iz Ministarstva zdravstva su odgovorili uopćeno. Naveli su da je uočena potreba za inoviranjem određenih pravnih pitanja, posebno zbog neophodnosti usklađivanja s propisima EU, ali i s domaćim zakonima usvojenim nakon 2005. godine, kao što je Zakon o zdravstvenoj zaštiti.
– Koncept novog, kao i važećeg zakona, za primarni cilj postavlja praćenje zaraznih bolesti, utvrđivanje i praćenje mjera zaštite od zaraznih bolesti, izvršavanje obaveza svih subjekata u oblasti zdravstva – dio je odgovora.
 
 
 
(avaz)
Objava Dvije godine donose novi zakon o zaštiti građana od zaraznih bolesti pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement