Connect with us

BiH

Džaferović: Dijelimo evropski san o klimatskoj neutralnosti do 2050.

Avatar

Published

on

Džaferović: Dijelimo evropski san o klimatskoj neutralnosti do 2050.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović održao je obraćanje na temu zaštite životne sredine i izazova zagađenja i tom prilikom rekao kako “živimo u jedinstvenom trenutku u ljudskoj historiji te da zbog klimatskih promjena izazvanih ljudskim faktorom po prvi put ne možemo uzeti budućnost zdravo za gotovo”.

”Nije više pitanje da li trebamo mijenjati naš odnos prema prirodi već kako da to učinimo što prije i na što efikasniji način“, rekao je Džaferović.

Dodao je kako je BiH zemlja s velikim prirodnim bogatstvima i ljepotama.

Kazao je i kako ljepota bh. planina, rijeka, jezera, šuma, prašuma, kanjona nema premca u ovom dijelu svijeta.

“Ponosni smo na ovo neprocjenjivo bogatstvo, ali nažalost ne posvećujemo dovoljno pažnje njegovoj zaštiti počev od institucija vlasti na svim nivoima, preko industrijskog, poljoprivrednog, saobraćajnog sektora, pa sve do pojedinaca u svojim lokalnim zajednicama“, rekao je Džaferović.

Dodao je kako je to nešto što se u BiH mora promijeniti.

”U našoj višestoljetnoj tradiciji jeste da živimo u skladu s prirodom i naša je zadaća da prevaziđemo i savladamo izvjesne poremećaje koje je sa sobom donijela industrijalizacija”, rekao je Džaferović.

Dodao je kako utjecaj industrije i saobraćaja ovisnih o uglju i fosilnim gorivima dovodi do enormnih zagađenja i time negativnih pojava u životnim sredinama.

“Crvena svjetla su davno upaljena. Sada je vrijeme za zelenu akciju. Cjelokupna društvena zajednica u BiH na čelu s vlastima mora pokazati maksimalnu posvećenost kada je u pitanju borba protiv klimatskih promjena, ublažavanje njihovog utjecaja i adaptiranje novim klimatskim uslovima“, rekao je Džaferović.

Dodao je kako tu borbu, prije svega, moramo voditi kroz unapređenje zakonskih okvira pridržavajući se obaveza iz međunarodnih konvencija čiji je BiH potpisnik kao i ciljeva koje je postavila EU u svom strateškom programu Green Deal.

”Konkretno, institucije vlasti moraju ubrzano provoditi obaveze i preporuke jasno naznačene u izvještajima Evropske komisije o pitanju zaštite okoliša“, rekao je Džaferović.

Naveo je kako je “naša zadaća da osiguramo strateški sveobuhvatni, na svim nivoima harmonizirani pristup, koji će pokrivati područje čitave države kada su u pitanju mjere za zaštitu okoliša”.

Pozdravio je neke inicijative koje su već pokrenute, a među njima su zaključak Parlamenta FBiH o zabrani gradnje mini hidroelektrana te jasno preuzetu obavezu Vlade FBiH u vezi s implementacijom ove zabrane.

”BiH pozdravlja program Zelene agende za Zapadni Balkan te ovom prilikom mogu reći da ćemo uzeti učešće u ovom strateškom programu koji će se provesti pod pokroviteljstvom EK, a kao dio Green Deala“, rekao je Džaferović.

Dodao je kako je važno što je EU planirala uključivanje BiH u ovaj program te bh. institucije moraju da se spremaju za vrlo zahtjevne i složene zadatke koji će se ticati i brojnih aspekata problema od depolucije vode, vazduha i tla, upravljanja otpadom, do održive poljoprivrede i tome slično.

“BiH tek treba da postane članica EU. Ali, neovisno o tom članstvu, dijelimo zajedničku sudbinu kada je u pitanju životna sredina i želimo da dijelimo i zajedničku svijest o tome. Želimo da učestvujemo u zajedničkoj evropskoj akciji. Historijski trenutak u kojem se nalazimo obilježava vrlo teško ekonomsko stanje kao posljedica pandemije koronavirusa, ali planovi ekonomske obnove moraju počivati na okolišno održivom, inovativnom i zelenom rastu jer to više nije privilegija već potreba“, rekao je Džaferović.

Dodao je kako će naše pravo da govorimo o prosperitetnoj i zdravoj budućnosti “ovisiti o našoj predanosti da se borimo za modernu, klimatski neutralnu i održivu ekonomiju i saobraćaj kroz posebno ukidanje fosilnih goriva i dekarbonizaciju, vodeći računa o radnicima koji su zaposleni u tom sektoru”.

“Dijelimo evropski san o klimatskoj neutralnosti do 2050. i naša nastojanja će ići u tom smjeru“, rekao je Džaferović koji je podsjetio na poslovicu da Zemlju nismo naslijedili od naših predaka već smo je pozajmili od potomaka.

Podsjetio je kako je obaveza budućim generacijama ostaviti čistu, zdravu i sigurnu Zemlju.

bhrt.ba

Objava Džaferović: Dijelimo evropski san o klimatskoj neutralnosti do 2050. pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement