9.7 C
Jajce
Petak, 1 ožujka, 2024
BiH

Džaferović: Vučić se postavlja kao sponzor Dodikovog udara na ustavni poredak BiH

Izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj osporava odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u pogledu državne imovine BiH, predstavlja direktno miješanje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, kazao je danas Feni član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Kako je naveo, miješanjem u unutrašnje stvari koje se tiču suvereniteta Bosne i Hercegovine Vučić krši obavezu koju Srbija ima po Dejtonskom mirovnom sporazumu, a ko tvrdi da poštuje Bosnu i Hercegovinu i Dejtonski sporazum mora poštovati Ustavni sud BiH i njegove odluke.

“Ustavni sud BiH je svojim odlukama dao odgovore na pitanja vezana za državnu imovinu i svi u BiH i van BiH su dužni da poštuju te odluke”, podvukao je Džaferović.

Aktuelni pokušaj vlasti entiteta RS da kroz neustavni zakon u entitetskoj skupštini prisvoje vlasništvo nad državnom imovinom, predstavlja direktan udar na ustavni poredak i Dejtonski sporazum, stava je Džaferović.

“Sve je to, uz pokušaj otimanja ovlasti državnom pravosuđu, dio secesionističkog projekta koji predvodi lider SNSD-a Milorad Dodik. Evidentno je da se predsjednik Srbije, podržavajući neustavne poteze entiteta RS u vezi sa državnom imovinom, nameće kao sponzor Dodikovih aktivnosti na potkopavanju ustavnog poretka i stabilnosti BiH”, zaključio je Džaferović.

(Fena)

Agencije

The post Džaferović: Vučić se postavlja kao sponzor Dodikovog udara na ustavni poredak BiH appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Održana Konstituirajuća sjednica Koordinacionog odbora SBK/KSB

Jajce Online

Hasanbegović: Ivković odlazi? Kao predsjednik nemam takvu informaciju

Jajce Online

Upoznajte najmlađu vlasnicu i trenericu bikova u BiH

Jajce Online