Connect with us

BiH

Džaferović za BHRT: Neusklađene mjere mogu biti pogubne za BiH

Avatar

Published

on

Džaferović za BHRT: Neusklađene mjere mogu biti pogubne za BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine naložilo je Savjetu ministara BiH da, zajedno sa entitetskim vladama i Vladom Brčko distrikta BiH, u roku od 24 časa koordinisano harmonizuje mjere koje će biti preduzete u borbi protiv koronavirusa i koje će važiti za cijelu državu, izjavio je za BHRT predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Kako je rekao, potrebno je da se donesu mjere koje neće biti zavisne od nivoa vlasti i koje neće biti međusobno suprostavljene i nanositi štetu jedne drugima.

“Proteklih dana smo bili svjedoci da se mjere, koje su trebale biti jedinstvene na prostoru cijele BiH, djelimično primjenjuju u jednom entitetu, odnosno ne primjenjuju u drugom, a to samo po sebi može da bude pogubno”, istakao je Džaferović.

Naglasio je da se vlasti Federacije BiH nisu konsultovale ni sa jednim od članova Predsjedništva BiH kada su donijele odluku o ukidanju karantina na području ovog entiteta.

“FBiH je ukinula karantine, a državni nivo nije učestvovao u tome, nije bilo koordinacije i to je izazvalo određene probleme. To se ne smije dešavati”, istakao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, eventualno ukidanje karantina u RS ili ponovno uvođenje u FBiH će zavisiti od preporuka epidemiologa, ali šta god da se uradi mora biti koordinisano sa Savjetom ministara BiH.

Dodao je da se Bosna i Hercegovina, nakon postepenog uspona epidemije, nalazi u zaravljenoj fazi i trebamo učiniti sve da ne dođe do ponovnog rasta oboljelih.

BiH spremna za nove korake ka evropskom putu

Predsjedništvo BiH danas je razgovaralo sa ambasadorima Kvinte o evropskom putu BiH.

Džaferović je naglasio da oni istinski pomažu BiH, te da je danas usvojen zaključak kojim se ponovo pokrenuo evropski put BiH, odnosno realizacija 14 zaključaka iz Preporuke Evropske komisije.

“Formirali smo političku ad hoc grupu koja se sastoji od članova Predsjedništva BiH, kolegija Savjeta ministara i kolegija oba doma Parlamenta BiH koja treba da pomaže institucijama kada dođe do nekih zastoja ili problema”, rekao je Džaferović.

Kako je rekao, u toku su pripreme Samita EU-Zapadni Balkan koji bi trebalo da bude održan 6. maja u Zagrebu, putem online konferencije.

Naglasio je da je BiH, nakon dužeg zastoja, konačno spremna da preduzme nove korake ka evropskom putu.

bhrt.ba

Objava Džaferović za BHRT: Neusklađene mjere mogu biti pogubne za BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement