Connect with us

Jajce

Džinovska vrsta stabla jedinstvena u BiH

Avatar

Published

onPored mnogih kulturno-historijskih i prirodnih ljepota Jajca, malo je poznato kako u kraljevskom gradu rastu i sekvoje – najveća stabla na planeti.

Davne 1958. godine u kontingentu sadnica u Jajce je greškom stiglo i devet sekvoja. Pokojni Njegoslav Tadić, tadašnji inspektor šumarstva, zasadio je tri ispred tada Uprave šumarije, odnosno mjesta na kojem se i sad nalaze.
Visina ovih stabala trenutno doseže oko 25 metara, a ljepotom svoje bogate krošnje izdvajaju se od svih ostalih u blizini. Za svoga života, čak i u poznim godinama, Njegoslav Tadić, Jajčanima poznatiji kao čika Njego, jedini se brinuo o ovim stablima za koja je bio izuzetno vezan. Nakon njegove smrti jajačke sekvoje su više-manje prepuštene same sebi.

Stanovnici okolnih zgrada konstantno sjeku grane, pod izlikom da smetaju i zaklonjaju svjetlost. Nastavili se tako dalje, sekvojama nema spasa. Niko od nadležnih institucija ne vodi brigu o njima.
 
Zanimljivo je kako su ova tri stabla sekvoje jedina ove vrste u Bosni i Hercegovini, te kao takva svakako imaju i turistički potencijal koji bi trebalo iskoristiti.

Inače, prirodno stanište sekvoja je Kalifornija, u kojoj se nalaze najveći primjerci ovih stabala, čija starost premašuje 3.400 godina, a visinom dosežu i iznad 115 metara! Zvanično najveća sekvoja nosi naziv General Sherman i prema posljednjim mjerenjima njena zapremina iznosi nevjerovatnih 1586 kubika.
Nadamo se kako će i jajačke sekvoje, uz adekvatnu brigu i neophodnu zaštitu, doživjeti duboku starost i ogromnu visinu.
 
 
 
(avaz-arhiv/Foto: Tvrtko Zrile)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement