26.2 C
Jajce
Četvrtak, 11 kolovoza, 2022
Jajce Šipovo

Ekocid u susjedstvu? Hoće li se graditi nove hidroelektrane u Šipovu?

Načelnik Općine Šipovo: “Imamo pet rijeka koje teku bezveze i nitko od njih nema koristi”

Šipovo bi uskoro moglo postati mjesto sa dvije nove hidroelektrane s obzirom da se planira njihova gradnja na rijekama Janj i Pliva. Načelnik te općine Milan Kovač dao je bizarnu izjavu kazavši da se energetski potencijal mora iskoristiti, a ne da rijeke teku bezveze.

Dvije rijeke koje teku kroz općinu Šipovo, Janj i Pliva, uskoro bi mogle postati mjesto izgradnje novih hidroelektrana koje bi funkcionirale u sklopu Elektroprivrede RS.

Cilj je da se osnivanjem javnog poduzeća HE na Plivi i Janju, a onda i eventualnom izgradnjom dvije hidrocentrale, ove rijeke zaštite od privatnih graditelja.

Ovo pitanje razmatrano je na nedavnom sastanku ministra industrije, rudarstva i energije RS Petra Đokića i rukovodstva općine Šipovo.

“Tom prilikom je konstatirano da općina Šipovo raspolaže značajnim neiskorištenim hidroenergetskim potencijalom te da je potrebno u narednom periodu sagledati mogućnosti osnivanja poduzeća koje bi bilo nosilac realizacije projekata izgradnje hidroelektrana na rijekama Plivi i Janju”, potvrđeno, kako pišu Nezavisne novine, iz resornog ministarstva.

Načelnik Općine Šipovo Milan Kovač potvrdio je ovu informaciju, ali također i da ovo pitanje nije pokrenuto odjednom, već je stvar u tome da se hidroenergetski potencijal iskoristi s obzirom na predstojeću krizu.

Kovač kaže kako je Vlada RS rekla da će osnovati javno poduzeće HE na Janju i Plivi čime bi se izbjegla navala mini hidroelektrana koja dolazi od privatnih poduzetnika.

“Onaj ko bude imao energiju imat će sve. Mi imamo pet rijeka u Šipovu. Tih pet rijeka teče bezveze i nitko od njih koristi nema”, rekao je Kovač.

Također, smatra da gradnja hidroelektrana može izazvati samo neosnovano negodovanje kod građana jer će “rijeke ostati i ona nikuda neće otići”.

radiokamaleon.ba

Povezane vijesti

VAŽNO: Prijavite vaše lokalne projekte, dijeli se 850 tisuća KM

Glavni Urednik

Usvojena Strategija razvoja općine Jajce za period 2021-2027. godina

Glavni Urednik

Zloupotrebljene slike Jajčanki, objavljene na FB stranicama za zabavu i druženje!

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!