Connect with us

BiH

Ekskluzivni snimci iz državnog zatvora u Vojkovićima: Odavde će samo p…

Avatar

Published

onNakon što su izgrađeni svi objekti zatvorskog kompleksa državnog zatvora u Vojkovićima kod Sarajeva, u toku je i finalizacija radova na spoljnom i unutrašnjem uređenju, a očekuje se, kako nam je kazao Strahilo Subašić, šef gradilišta, da će krajem juna svi radovi biti okončani.
Kvalitet i sigurnost
– Završetak građevinske faza, koju izvodi OHL ŽS kompanija, a koja je generalni izvođač radova i koji je špansko-češki konzorcij, očekuje se krajem juna. Radovi su izvedeni po najsavremenijim propisima, po najstrožim kriterijima što se tiče sigurnosti tako da se, može reći i da je s aspekta i kvaliteta izvedenih radova i sigurnosti na visokoj evropskoj ljestvici – kazao je Subašić.
Zatvor se, prema riječima Subašića, sastoji od ukupno deset objekata, od kojih su tri namijenjena smještaju osuđenika i jedan pritvorenika, dok su ostalih šest administrativni objekti, potom medicinski blok, sportska dvorana, radionice, kuhinja i slično.
– Kompleks zatvora prostire se na površini zemljišta 22.000 kvadrata, a kvadratura objekata je gotovo 31 hiljadu kvadrata – dodao je Subašić.
Subašić: Ograde visoke šest metara
Izgradnja i funkcioniranje budućeg državnog zatvora, koji će biti najsigurnija zatvorska ustanova u regionu, a u kojoj će kaznu služiti najteži prijestupnici u svim oblicima kriminala, u potpunosti je usklađena s evropskim zatvorskim pravilima i standardima.
Zatvor je opasan sa četiri ograde, a neke od njih su visoke šest metara.

(Video: Nedim Kreštalica)
Kako je već ranije pisano, svaka ćelija, u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, bit će površine 12 kvadratnih metara i svakoj ćeliji će biti i toalet i tuš.
Realizacijom planiranog projekta BiH će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.
Sigurnosni sistem
Trenutne aktivnosti su usmjerene na ugradnju najnovijih sigurnosnih sistema, čije je montiranje s pratećom tehnikom, također, u toku, tako da je prije zvaničnog otvaranja zatvora, ekipa portala Avaz.ba zadnja ekipa koje je mogla ući i snimiti zatvor.
Od ponedjeljka ni radnici neće moći unositi mobitele u zatvorski kompleks.
Za izgradnju zatvora najvećim dijelom korištena su donatorska i kreditna sredstva. Izgradnja zatvora finansirana je kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu od 19,3 miliona eura.
BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je dva miliona eura, a Vlada SAD dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.
Ovim će se značajno rasteretiti kapaciteti zatvorskih kapaciteta u zemlji i riješiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinilaca lakših krivičnih dijela.
 
 
(avaz)


The post Ekskluzivni snimci iz državnog zatvora u Vojkovićima: Odavde će samo ptice moći pobjeći (VIDEO) appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement