Connect with us

BiH

Električnim romobilima zabranjeno je kretanje trotoarima

Avatar

Published

on

Na ulicama Sarajeva sve je više električnih romobila, a zbog svoje praktičnosti, ekonomičnosti i kompaktnosti mnogi ih smatraju vozilom budućnosti.

Električni romobili u prosjeku mogu dosegnuti brzinu oko 25 kilometara na sat i nečujni su, a to je veliki problem za pješake kojih ih ne čuju jer se romobili uglavnom kreću po trotoarima.

S obzirom na to da romobili imaju isti status kao i bicikli u saobraćaju, prema Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, pitali smo u MUP-u Kantona Sarajevo kako se policija odnosi prema ovim novim učesnicima u saobraćaju.

Zakonom o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo zabranjuje se kretanje bicikla, mopeda, kao i električnih skutera na jedan ili dva točka, na stazama koje su namijenjene za kretanje pješaka. To znači da se električni romobili mogu kretati samo biciklističkom stazom i saobraćajnicom.

Pošto su se električni romobili iznenada pojavili na sarajevskim ulicama MUP Kantona Sarajevo uputit će kantonalnom Ministarstvu saobraćaja da i električne romobile uvrsti u zakon jer se u važećem Zakonu o saobraćaju električni romobili nigdje ne spominju, kazali su nam u Press službi MUP-a KS.

 

 

(Faktor.ba)

Objava Električnim romobilima zabranjeno je kretanje trotoarima pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement