Connect with us

BiH

ema ih već mjesec: Kada BCG vakcine stižu u BiH?

Avatar

Published

on

BCG vakcina, koje štite od najtežih oblika tuberkuloze, u BiH nema već mjesec. Trenutno ovaj tip vakcine, bez obzira na to o kojem proizvođaču se radi, nema važeću dozvolu da bude stavljen u promet u našoj zemlji.

Nedostatak BCG vakcina, prvih koje novorođenčad dobivaju odmah u porodilištu, tokom posljednjeg mjeseca je uznemirio mnoge roditelje. Krivicu za takvo stanje mnogi su ovih dana nastojali da izbjegnu, predstavnici ministarstava i zavoda su danima zaobilazili medije.

Blizu rješenja

Od dr. Jasmine Šlaku, specijaliste pedijatra Odjeljenja ginekologije i akušerstva Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, saznali smo da je prema posljednjim informacijama BCG vakcina “stigla u Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH”. Ona dalje pojašnjava: “Dobili smo poziv iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH da je vakcina tu i da će biti distribuirana do kraja sedmice”.

Dodaje da oni nemaju problema sa BCG vakcinama i HBV, jer one i dalje postoje u porodilištu. HBV vakcine su francuskog proizvođača, a ko je novi proizvođač BCG vakcina biće poznato tek kada one stignu u porodilište. To je objašnjenje koje su u ovoj sarajevskoj bolnici dobili iz federalnog Zavoda. Dr. Šlaku podsjeća da je unazad mjesec bio primjetan nedostatak BCG vakcina.

“Ti problemi egzistiraju u posljednje dvije godine, kada je Torlak iz Srbije, dugogodišnji snabdjevač BCG vakcina, prestao da ih proizvodi. Nakon toga je pronađen drugi proizvođač, poljska firma. Mi smo skoro do unazad godinu bili redovno obezbijeđeni BCG vakcinama”, objašnjava dr. Šlaku, te podsjeća da se slična situacija desila i prošle godine.

“Mi redovno pravimo spiskove djece koja nisu vakcinisana, koje prosljeđujemo domovima zdravlja gdje se, kada stignu vakcine, bebe vakcinišu ili im se uradi dalja revakcinacija. Roditeljima objasnimo, jer se majke brinu šta će biti sa djecom ako ne dobiju vakcinu. Bitno je da dijete dobije vakcinu, nikad nije kasno, BCG vakcina se može dati do pete godine”, naglašava pedijatrica.

Načelnica sektora za mikrobiološku i biološku kontrolu kvaliteta lijeka i fitolaboratoriju prim. dr. Dženita Softić iz Agencije za kontrolu lijekova i medicinskih sredstava BiH kaže nam da “trenutno u BiH BCG vakcina nijednog proizvođača nema važeću dozvolu za stavljanje u promet. U skladu sa Zakonom o lijekovima, nadležna entitetska ministarstva, odnosno Odjel za zdravstvo Vlade Brčko distrikta, mogu, na prijedlog zdravstvene ustanove, odobriti uvoz lijeka koji je neophodan za zaštitu zdravlja stanovništva, iako on ne posjeduje dozvolu za stavljanje u promet u Bosni i Hercegovini.”

Promet lijekova

“Nadležnosti Agencije su regulisane Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH i u njih ne spada nabavka lijekova. Nabavka lijekova je u nadležnosti pravnih lica (veleprometnici), koja su od Agencije pribavila dozvolu za promet lijekova.

Kako planiranje i centralnu distribuciju vakcina u BiH vrše instituti za zaštitu zdravlja entiteta i Brčko distrikta, oni vam mogu dati precizne informacije o prisutnosti vakcina, odnosno mogućnosti vakcinacije”, navodi ona.

U bolnicama, odnosno porodilištima i domovima zdravlja u FBiH izvjesno je da vakcine stižu, a koji su proizvođači u pitanju, ni veledrogerije ni ljekari ne znaju. Nadamo se da će iduće sedmice nadležni Zavod za javno zdravstvo FBiH objasniti javnosti zašto se kasni sa nabavkom. Ono što nam je ravnatelj Zavoda dr. Davor Pehar jučer mogao kazati jeste da će “nakon konsultacija sa saradnicima, u ponedjeljak imati više informacija”.

 

 

(oslobodjenje.ba)

Objava ema ih već mjesec: Kada BCG vakcine stižu u BiH? pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement