18.1 C
Jajce
Utorak, 28 rujna, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

Emir Suljagić bi trebao biti imenovan za novog direktora Memorijalnog …

Upravni odbor Memorijalnog centra Potočari trenutno radi na proceduri razrješenja aktuelnog direktora te ustanove Merseda Smajlovića i imenovanja novog direktora, a to bi kako szanajemo trebao biti Emir Suljagić.

Upravni odbor Memorijalnog centra Potočari trenutno radi na proceduri razrješenja aktuelnog direktora te ustanove Merseda Smajlovića i imenovanja novog direktora, a to bi kako szanajemo trebao biti Emir Suljagić.

Kako je za Klix.ba potvrdio predsjednik UO Memorijalnog centra Potočari Ševket Hafizović cijeli proces bi trebao biti okončan do polovine oktobra.

Aktuelni direktor Smajlović odlazi u penziju te će UO ubrzo zvanično potvrditi novog direktora. Ipak, nezvanično najviše šansi za tu funkciju ima Emir Suljagić, prpfesor i dekan na Internacionalnom fakultetu u Sarajevu.

Odlukom Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Wolfganga Petritscha od 25. oktobra 2000. godine, trajno je određena zemljišna lokacija u Potočarima, opština Srebrenica, za mezarje i spomen obilježje onima koji su stradali u julu 1995. godine u genocidu. Prema ovoj Odluci, Visoki predstavnik, u skladu s važećim domaćim zakonodavstvom, namjeravao je osnovati Fondaciju ili Udruženje u cilju trajnog upravljanja mezarjem i spomen obilježjem, te osiguravanja njihovog prvobitnog finansiranja.

Memorijalni centar je zvanično otvorio bivši američki predsjednik Bill Clinton u septembru 2003. godine. Iste godine. u mjesecu martu, izvršen je ukop prvih 600 identificiranih žrtava genocida. Sukcesivnim ukopima nekoliko stotina žrtava, svake godine, ovo mezarje je uspostavljeno kao mjesto očuvanja sjećanja na srebrenički masakr.

Memorijalni centar se sastoji od sakralne i memorijalno-komercijalne komponente.

U prvoj fazi uređenja Memorijalnog centra Potočari u cjelosti je završen sakralni dio gdje se vrši ukop identifikovanih osoba.

Najprepoznatljiviji objekat unutar sakralog dijela Memorijalnog centra svakako je musala. Musala služi kao objekat za molitvu na otvorenom za pripadnike islamske vjeroispovijesti. U njen mermerni plato ugravirana su simetrično mjesta za “sedždu”, a u desnom dijelu je kameni mimber.

Više o Memorijalnom centru u Potočarima pročitajte ovdje.

Klix.ba

Objava Emir Suljagić bi trebao biti imenovan za novog direktora Memorijalnog centra Potočari pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Sarajliji stigao račun za struju veći od 2000 KM

Jajce Online

Muškarac iz obijesti upucao psa, policija istražuje slučaj

Jajce Online

Nagrada za sjajan rad: Portugalski stručnjak potpisao trogodišnji ugovor s Wolvesima

Jajce Online