Connect with us

BiH

Erdogan optužen za genocid i ratne zločine nad Kurdima

Volim Jajce

Published

onŠvedski zakonodavci podigli su tužbu protiv turskog predsjednika Erdogana zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.
Petero švedskih zastupnika tuži Erdogana zbog njegove uloge u krvavom sukobu između turskih snaga i kurdskih militanata od 2015. godine.
Ovo je prva tužba protiv predsjednika podignuta u Švedskoj, a ako bude prihvaćena, država bi mogla izdati nalog za njegovo uhićenje.
Zastupnica Annika Lillemets objavila je da zahtijevaju kažnjavanje Erdogana zbog njegovih zločina, a u tužbi su naveli i turskog premijera Binalija Yildirima te nekoliko drugih ministara.
U Švedskoj je 2014. donesen zakon koji daje državnim sudovima ovlasti u svim slučajevima zločina protiv čovječnosti, bez obzira na mjesto na kojem su počinjeni.
“Svatko tko namjerno uništi, djelomično ili potpuno, neku etničku zajednicu ili naciju, kriv je za genocid”, stoji u tužbi, prenio je Index.hr.
Državni tužitelj će odlučiti hoće li pokrenuti istragu na temelju tužbe. Ako to učini, Erdoganu će prijetiti uhićenje u Švedskoj.
Dnevnik.ba

Oglasi

SrodnoFeed: VolimJajce.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.