16.9 C
Jajce
Subota, 28 svibnja, 2022
BiH

Erdogan pristao na igru Vučića i Milanovića: Pregovarao bi s “liderima naroda” u BiH, a ignorisao institucije

Sastanak u Ankari turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i srbijanskog kolege Aleksandra Vučić doveo je do dogovora koji se kosi s nekim od osnovnih princima u rješavanju nagomilane političke problematike u Bosni i Hercegovini.

Erdogan je pristao na narativ koji mjesecima forsiraju politički Zagreb i Beograd, da problem u BiH trebaju rješavati lideri naroda, a ne izabrani predstavnici u državnim institucijama Bosne i Hercegovine.

“S predsjednikom Srbije Vučićem smo odlučili da okupimo tri lidera – Bošnjaka, Hrvata i Srba i da ostvarimo uspjeh. Došli smo do ove odluke”, kazao je Erdogan na konferenciji za medije poslije sastanka u Ankari.

Uz ovu najavu išla je i klasična politička poruka o suverenitetu, miru i stabilnosti.

 

Bosna i Hercegovina: Ni srbijanska, ni hrvatska ni turska

Vučić nije statirao, i on je kazao kako se razgovaralo o svemu, o kompletnoj situaciji u regionu, o tome šta znači poštovanje Dejtonskog sporazuma, od poštovanja integriteta BiH, ali i poštovanja integriteta Republike Srpske u okviru BiH.

Međunarodno poštovanje BiH će biti kada se budu poštovali izabrani predstavnici i institucije države. U BiH danas se političari ne smiju posmatrati kao etničke ili plemenske vođe, bez obzira kako to neko izvana želio predstaviti, jer time podriva u suštinu ove države koja je prije svega država građana bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Ti građani su birali političke predstavnike, a ne lidere naroda. Institucije države su trajne, a lideri prolazni i zbog toga je veoma pogubno izuzetno kompleksne političke probleme u BiH svoditi na etnički princip.

Pitanje koje ostaje otvoreno nakon ovog istupa turskog lidera je da li i po koju cijenu odstupa od ranije politike prema Bosni i Hercegovini te da li se otvoreno stavlja na stranu destruktivnih politika na Balkanu.

 

 

(Klix)

The post Erdogan pristao na igru Vučića i Milanovića: Pregovarao bi s “liderima naroda” u BiH, a ignorisao institucije appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

SAD u cijelosti podržavaju suštinsku ulogu i mandat Ureda visokog predstavnika

Jajce Online

Šta spada u putnu apoteku

Jajce Online

Uhapšene dvije osobe koje su prijetile Stanivukoviću: Oduzet pištolj

Jajce Online