Connect with us

BiH

EU izdvojila više 300 milijuna eura za BiH

Avatar

Published

on

EU izdvojila više 300 milijuna eura za BiH

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i poseban izaslanik EU veleposlanik Johann Sattler izjavio je danas u Banjoj Luci kako će EU pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, te kako je u ovom razdoblju najvažnija solidarnost.

– Nitko se ne može sam izboriti s ovim podlim virusom i sretan sam što je EU mogla pomoći RS i BiH – rekao je Sattler, nakon što je u Institutu za javno zdravstvo RS-a uručio zaštitnu opremu, maske i rukavice te reagense (testove), u vrijednosti od oko 150.000 KM.

Podsjetio je kako je EU izdvojila više 300 milijuna eura za BiH, od čega 250 milijuna eura makro-financijske pomoći te 80 milijuna hitne pomoći za medicinski sektor i mala poduzeća.

– Ali, novac nije sve. Najvažnija je solidarnost. BiH je član europske obitelji i bit će član EU. EU će stati uz RS i BiH – rekao je Sattler.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže kako je ovo početak pomoći koja se očekuje, uključujući respiratore i drugu opremu neophodnu zdravstvu.

Istaknuo je kako je potrebna solidarnost u ovom vremenu.

– RS je zagledana u Europsku uniju, vezano za mogućnost podrške, ne samo kroz medicinski materijal, već i kroz pomoć ekonomiji – rekao je Dodik dodajući kako su u toj oblasti brojni izazovi.

RS, kako je kazao, nije zaboravljena od EU.

-To će sigurno ojačati naše uvjerenje u neophodnost europskih integracija…, naveo je Dodik.

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković zahvalio je na ovoj pomoći EU, ističući kako će biti raspoređena i zdravstvenim ustanovama u RS, koje u vrijeme pandemije koronavirusa rade 24 sata dnevno.

-Istinski heroji u ovoj situaciji su zdravstveni radnici – rekao je Zeljković i dodao kako im je stoga značajna zaštitna oprema.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra kako nije dobro što su vlasti Federacije BiH odustale od lokalnih karantena te kako je to urađeno prerano i kako je naveo, bez koordinacije s predstavnicima RS.

-Imamo u utorak sjednicu Predsjedništva BiH, analizirat ćemo mjere koje su donesene, način provođenja i dat ćemo ocjenu –  kazao je on na pitanja novinara.

Smatra kako bi bilo logično da karantene ostanu do 1. svibnja, zbog mogućeg većeg dolaska osoba iz inostranstva u BiH.

Fena

(Srednjabosna.com)

Objava EU izdvojila više 300 milijuna eura za BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement