15.1 C
Jajce
Četvrtak, 8 lipnja, 2023
BiH

EU parlamentarci pitali Borrella: Zašto ste odustali od vlastitih smjernica za sankcije

Tineke Strik, nizozemska europarlamentarka je na svome Twitter profilu izrazila žaljenje jer je Evropsko vijeće pod Orbanovim pritiskom u Okvir za nametanje sankcija pojedincima ili entitetima u BiH uvelo princip apsolutnog konsenzusa.

Strik je napisala kako je sada de facto nemoguće da Evropska unija uvede sankcije onim koji prijete sigurnosti Bosne i Hercegovine te da je Vijeće odustalo od vlastitih smjernica.

Grupa europarlamentaraca iz više političkih opcija uputila je zvanična pitanja Visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borellu o produženju i amandmanima na okvir za sankcije za Bosnu i Hercegovinu. Naglasak je na odustajanju od prethodnih vlastitih smjernica za sankcije.
Parlamentarci su pitali Borella da li se radi o devijaciji koja je loš presedan i ohrabrenje za lokalne rukovodioce, posebno u svjetlu trenutne političke krize u svijetu. Planira li Visoki predstavnik EU za vanjske i sigurnosne poslove predložiti uvođenje restriktivnih mjera protiv odgovornih za kreiranje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća po novom pravilniku (u Republici Srpskoj op.a).

Posljednje pitanje se odnosi da li je Vijeće tražilo mišljenje pravnih službi o odsupanju od postojećeg vodiča za sankcije i može li se to mišljenje podijeliti sa Parlamentom (EU).

Podsjećamo, u novousvojenom okviru za sankcije, umjesto dosadašnje potrebe za prostom većinom članica EU koje se zalažu za uvođenje sankcije pojedincu ili entitetu iz BiH uvedeno je da se traži apsolutni konsenzus. Do ovoga je došlo nakon pritiska iz Mađarske koja je usvajanje Okvira za sankcije uslovila uvođenjem principa konsenzusa.

(Klix)

The post EU parlamentarci pitali Borrella: Zašto ste odustali od vlastitih smjernica za sankcije appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Turković: Zabrinuti smo zbog prikazivanja BiH kao nefunkcionalne zemlje

Jajce Online

Kaljanac sudi derbi na Grbavici, Kazlagić dijeli pravdu u duelu Borca i Veleža

Jajce Online

U novembru prosječna neto plaća porasla na 1.023 KM

Jajce Online