Connect with us

BiH

EU se nada zajedničkom balkanskom tržištu do sredine 2018. godine

Jajce Online

Published

onEvropska unija se nada da će se šest balkanskih država 12. jula na samitu u Italiji dogovoriti o regionalnom zajedničkom tržištu koje bi moglo profunkcionirati za godinu dana, otkrio je u utorak visoki dužnosnik EU-a.

Evropska unija želi pokazati da je i dalje predana balkanskoj regiji uprkos čestom javno iznesenom protivljenju proširenju Unije zbog godina recesije, velike nezaposlenosti i rasta euroskeptičnih i populističkih stranaka, prenosi Hina.
Zajedničko tržište zapadnog Balkana uklonilo bi prepreke trgovini, uvelo standardizirana pravila za poduzeća, ukinulo zakone koji sprječavaju rad diljem regije i bilo bi izgrađeno na postojećim regionalnim sporazumima o slobodnoj trgovini, rekao je Johannes Hahn, povjerenik Evropske komisije za proširenje.
“Nadam se da ćemo za to dobiti podršku na summitu u Trstu”, naglasio je Hahn, referirajući se na nadolazeći godišnji susret čelnika balkanskih država s evropskim dužnosnicima.

“Ako će biti političke volje, to možemo postići unutar jedne godine”, istaknuo je povjerenik, dodavši kako će Evropska komisija pomoći u tom procesu.
Šest zemalja zapadnog Balkana koje se i dalje nose s posljedicama krvavih ratova iz devedesetih godina prošlog stoljeća i žestokim političkim i etničkim podjelama priželjkuju članstvo u EU-u.
To su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija.
EU zajedničko tržište 20 miliona ljudi u tih šest zemalja vidi kao priliku za jačanje balkanske ekonomije, smirivanje etničkih tenzija, smanjivanje ruskog utjecaja i novi zamah kandidaturama za članstvo.
“Ovo je pokušaj da se na Balkanu stvori pozitivna atmosfera i nove gospodarske prilike. To bi trebalo biti ostvarivo”, zaključio je Hahn.
 
 
(Fokus.ba)


The post EU se nada zajedničkom balkanskom tržištu do sredine 2018. godine appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement
The location could not be found.