Connect with us

BiH

Evo kojih 18 zaključaka oko korona virusa je donijelo Predsjedništvo B…

Avatar

Published

on

Evo kojih 18 zaključaka oko korona virusa je donijelo Predsjedništvo BiH

Evo kojih 18 zaključaka oko korona virusa je donijelo Predsjedništvo BiH

Predsjedništvo BiH je na današnjoj izvanrednoj sjednici usvojilo je 18 zaključaka oko pandemije koronavirusa – COVID-19.

Donesene zaključke prenosimo u cijelosti:

1. Razmatrajući aktivnosti institucija u Bosni i Hercegovini u vezi s pandemijom COVID-19, Predsjedništvo BiH ocjenjuje da  institucije u Bosni i Hercegovini pravovremeno reagiraju i poduzimaju niz mjera kojima se sprečava širenje epidemije. Predsjedništvo BiH podržava napore nadležnih institucija u vezi sa krizom.

2.  Predsjedništvo BiH traži od svih institucija da nastave s aktivnostima i da hitno poduzimaju potrebne mjere, u skladu sa stupnjem  opasnosti.

3.  Predsjedništvo BiH očekuje od Vijeća ministara BiH da proglasi stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom korona virusa, u skladu sa Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Bosni i Hercegovini te da se u skladu sa ovim zakonom popuni i aktivira Koordinacijsko tijelo BiH za zaštitu i spašavanje.

4.  Predsjedništvo BiH će biti u kontinuiranom kontaktu, te smatra da i druge institucije moraju ostati u kontinuiranoj komunikaciji kako bi osigurali blagovremeno donošenje odluka i reagiranje na krizu.

5.  Predsjedništvo BiH smatra da je donesena odluka Vijeća ministara BiH o ulasku stranih državljana iz zemalja zahvaćenih pandemijom adekvatna i da je treba na dnevnoj razini  analizirati i u skladu s potrebom i preporukama nadležnih zdravstvenih institucija dopunjavati.

6. Predsjedništvo BiH podržava inicijativu za uvođenje karantena na graničnim prelazima, uz spremnost da odobri vojnu opremu na osnovu zahtjeva nadležnih zdravstvenih institucija.

7. Promet roba treba regulirati olakšanim režimom, uz pridržavanje sanitarnih standarda za borbu protiv COVID-19.

8. Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara BiH da se broj graničnih prijelaza svede na minimalan broj neophodan za povratak državljana BiH i neometan promet roba a sve u dogovoru sa susjednim zemljama.

9. Predsjedništvo BiH naređuje Oružanim snagama BiH da stave na raspolaganje sve svoje resurse za potrebe zaštite od pandemije. Uporaba resursa OS BiH će se definirati posebnim odlukama Predsjedništva BiH a na zahtjev nadležnih institucija.

10.  Predsjedništvo BiH traži od svih građana i pravnih osoba da se strogo pridržavaju uputa nadležnih institucija o ponašanju u ovoj situaciji.

11. Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara BiH, entitetskih vlada, županijskih vlada, Vlade Brčko Distrikta i lokalnih zajednica da hitno poduzmu mjere iz vlastite nadležnosti kako bi se ublažile posljedice krize na poslovanje gospodarskih subjekata u BiH i zaposlenih u tim subjektima.

12.  Predsjedništvo BiH zahtijeva od Vijeća ministara BiH da intenzivira komunikaciju sa svim međunarodnim organizacijama i institucijama koje mogu pružiti pomoć BiH u ovoj situaciji.

13. Predsjedništvo BiH i druge nadležne institucije će razmotriti mogućnost uporabe rezervnih sredstava Centralne banke BiH u svrhu amortiziranja efekata ove krize.

14. Predsjedništvo BiH od nadležnih razina vlasti očekuje da u skladu sa svojom nadležnošću donose odluke o radu javnih službi, te kretanju i okupljanju ljudi.

15. Predsjedništvo BiH poziva državljane BiH, koji borave u inozemstvu da odlažu svoje dolaske i posjete BiH u razdoblju intenzivnih mjera na suzbijanju širenja COVID-19.

16. Predsjedništvo BiH poziva Vijeće ministara BiH da pripremi prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o javnim nabavkama i uputi u hitnu parlamentarnu proceduru kako bi se otklonile prepreke za hitnu nabavku opreme i drugih stvari potrebnih za suzbijanje širenja
COVIDA-19.

17. Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara BiH da, na osnovu iskazanih potreba entitetskih, županijskih i vlade Brčko Distrikta, napravi popis hitnih potreba za sredstvima neophodnim za borbu protiv COVID-19.

18. Predsjedništvo BiH zadužuje sve nadležne institucije da na tjednoj razini dostavljaju informaciju o realizaciji zaključaka i definiranih operativnih mjera.

(Srednjabosna.com)

Objava Evo kojih 18 zaključaka oko korona virusa je donijelo Predsjedništvo BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement