Connect with us

BiH

Evo šta piše u krivičnoj prijavi podnesenoj protiv Asima Sarajlića

Avatar

Published

on

Foto: D. S./Klix.ba

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i Naša stranka (NS) podnijeli su danas krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo porit Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhmada Šehovića zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo “protuzakonito posredovanje”.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i Naša stranka (NS) podnijeli su danas krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo porit Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhmada Šehovića zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo “protuzakonito posredovanje”.

Krivična prijava je pokrenuta nakon što je načelnik Općine Novi Grad i kandidat za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Semir Efendić na svom Facebook profilu objavio tonski snimak, kako se to navodi u prijavi, u pogledu nezakonitosti kada je riječ o izboru predsjednika KO SDA Sarajevo od 26. februara 2020. godine.

“Na snimku kojeg je objavio Efendić, a koji su kasnije prenijeli brojni mediji, evidentno je da Sarajlić, zajedno sa Delalićem i Šehovićem, ‘dogovara lojalnost glasa delegata’ koji je umjesto za Efendića trebalo da bude osiguran kao glas za Fikreta Prevljaka, izabranog predsjednika KO SDA Sarajevo”, stoji u krivičnoj prijavi građanskih stranaka.

Foto: D. S./Klix.ba Foto: D. S./Klix.ba

Navode kako iz audiozapisa proizlazi da su se Sarajlić i Delalić dotakli i brojnih inkrimirajućih detalja iz bliže i dalje prošlosti, kada je riječ o kadrovima, lobiranju, zapošljavanju, izboru gradonačelnika, ali i planovima koji se odnose na društveno-političke i javne funkcije predstavnika vlasti u Kantonu Sarajevo, odnosno sigurnosnom sektoru Bosne i Hercegovine.

“Delegat prema kome su bile usmjerene aktivnosti je imao zadatak da fotografiše glasački listić kada zaokruži Efendića, pa se raspituje kako to da riješi jer je potrebno da fotografiše i listić gdje će zaokružiti Prevljaka te bi, zauzvrat, prijavljeni izdejstvovali zaposlenje supruge delegatu s kojim je vršen razgovor i od koga se tražilo ‘glasanje’ po uputi prijavljenih”, stoji u krivičnoj prijavi.

Istaknuto je da se, kao aktivni učesnici procesa, spominju predstavnici najvišeg političkog i stranačkog nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini te Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, odnosno lica “Bakir” i “Osmica”.

Foto: D. S./Klix.ba Foto: D. S./Klix.ba

“Prijavljeni Sarajlić je kazao da se u proces izbora predsjedavajućeg KO SDA ‘u subotu i nedjelju’ uključio i Bakir, misleći na Izetbegovića, što nameće sumnju da je i lider SDA direktni saučesnik lobiranja i utjecaja kako je to opisano ovom prijavom. Takođe, iz publikovanog snimka prijavljeni Sarajlić u dva navrata je spomenuo po nadimku i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića”, navodi se u prijavi.

Navodi se kako prijavljeni Sarajlić, koji obavlja dužnost stranačkog predstavnika SDA za kadrovska pitanja, uz pomoć druge dvojice prijavljenih nudi i obećava zaposlenje supruzi delegata, a sve kao uzvratnu uslugu za njegov glas za Fikreta Prevljaka na izborima za predsjednika KO SDA.

“Iz snimka proizlazi da prijavljeni otvoreno trguju zaposlenjima u ministarstvima Kantona Sarajevo”, navodi se u priloženoj krivičnoj prijavi koju potpisuju predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić i predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Klix.ba

Objava Evo šta piše u krivičnoj prijavi podnesenoj protiv Asima Sarajlića pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement