Connect with us

BiH

Facebook lopovima služi kao švedski sto

Avatar

Published

on

Ljetna sezona je počela, a s njom i briga o zaštiti imovine dok boravimo na moru ili planini. Poznato je da se broj provalnih krađa u stanove i kuće poveća tokom ljetnih mjeseci pa je neophodno, upozoravaju iz policije, učiniti sve kako po povratku ne bi zatekli prazan stan.

Nova metoda

Prije nego što izvrši provalu u vaš stan ili kuću, lopov provjerava vaš telefonski broj ili vam pozvoni na vrata i navodno traži neku osobu, a potom se izvinjava i, kao, čudi se kako taj ne stanuje baš tu.

Osim ove standardne metode, kriminalci su sada veoma aktivni na društvenim mrežama, upozorava Hasan Hodžić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

– Ima jedna stvar koja pogoduje kriminalcima, a to je da građani na društvenim mrežama objavljuju da kompletna porodica ljetuje na određenoj destinaciji. Lopovi to vide i onda je to lak plijen. Oni znaju da je kuća prazna, pogotovo što imaju uživo prijenos. Građani takve stvari trebaju izbjegavati, pogotovo ako nisu osigurali imovinu. Ljudi su previše opterećeni društvenim mrežama i objavljivanjem podataka o tome gdje se nalaze, a na kraju takve stvari znaju biti kobne – kaže portparol Hodžić

Hodžić: Građani opterećeni društvenim mrežama - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Hodžić: Građani opterećeni društvenim mrežama

 

Iz policije savjetuju da kada krenete na godišnji odmor, ostaviti ključ od stana ili kuće pouzdanoj osobi koja će povremeno, u nepravilnim vremenskim razmacima, obilaziti vašu imovinu.

– Provalne krađe uglavnom vrše pojedinci, a imamo situacija da su u pitanju organizirane grupe – napominje Hasan Hodžić.

Nagomilana pošta

Vašu bravu, ako ne otvori podesnim ključem ili uz pomoć alata, zvanog „češalj“, povalnik lomi uz pomoć naprave zvane „top lomač“ ili najobičnijim kliještima – papagajkama.

Ukoliko ste u mogućnosti, ugradite alarm, jer je to efikasan način zaštite od provale, ali i požara i poplave. Ugradnja kamere daje mogućnost videokontrole i dojave eventualnog pokušaja provale. Postavljanjem  lažne kamere nećete obmanuti provalnika.

Veoma korisna može biti i ugradnja tajmera za svjetlo, posebno rasvjete koja se uključuje na pokret. Nipošto ne ostavljajte upaljeno svjetlo koje gori i danju i noću jer je to pouzdan signal da je stan prazan.

Kada odlazite na godišnji odmor, obavijestite o tome komšije, oni će obratiti više pažnje na vaš stan ili kuću. Dajte komšiji ključ od sandučića za poštu, jer nagomilana pošta je alarm za provalnika. Sav novac i zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u trezor neke banke

Ne spuštajte roletne

Ne spuštajte roletne na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate. Ako primijete da su roletne spuštene par dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga. Ne ostavljajte u blizini prozora ili vrata predmete na koje se lako popeti i tako ući na više spratove.

  • 3.692 teške krađe počinjene 2018. u Federaciji BiH
  • 690 krađa koje su izvršili povratnici
  • 88 krađa koje su počinili maloljetnici

 

(avaz)

Objava Facebook lopovima služi kao švedski sto pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement