Connect with us

BiH

Federacija BiH će ove godine biti zadužena za više od milijardu maraka

Avatar

Published

onFederacija BiH /FBiH/ ove godine bit će zadužena za nešto više od milijardu KM tako da će ukupni dug tog entiteta krajem godine narasti na više od 5,7 milijardi KM.
Nakon otplate dijela ranijeg duga novcem koji je u tu svrhu predviđen ovogodišnjim budžetom, ukupan dug FBiH na kraju 2019. godine biće za 378,97 miliona KM veći nego na kraju 2018. godine.
U planu zaduživanja za 2019. godinu, koji je nedavno usvojila Vlada FBiH, navodi se da je pretpostavka, imajući u vidu iskustva u pogledu implementacije kapitalnih projekata, da bi stepen realizacije mogao da iznosi oko 50 odsto od planiranog i u tom slučaju bi ukupna dug bio veći za oko 53 miliona KM.
Prema planu zaduživanja, trećina novca, ili 370 miliona KM, biće utrošeno na krpljenje budžetskih rupa, piše “Dnevni avaz”.
Planirano je da ta sredstva budu nabavljena putem emisija trezorskih zapisa.
Ostatak od 652,13 miliona KM biće uzet od stranih kreditora i ta sredstva namijenjena su za realizaciju kapitalnih projekata iz trogodišnjeg programa javnih investicija.
Krediti će biti uzeti od desetak organizacija, a najviše od Evropske investicione banke.
Kada se sagleda program javnih investicija, vidljivo je da je najveći iznos ovogodišnjeg zaduživanja namijenjen za putnu infrastrukturu i proizvodnju struje.
Teritorijalno će najviše sredstava biti usmjereno u projekte koji se izvode na području Hercegovačko-neretvanskog i Zeničko-dobojskog kantona.
Prema pisanju sarajevskog dnevnika, dosta sredstava biće utrošeno i za poljoprivredu, te projekte vodosnabdijevanja u 20-ak gradova, kao i zatvaranje kolektivnih centara, projekte energetske efikasnosti koje kreditira Svjetska banka, projekte zaštite od poplava, podršku zapošljavanju.
 
 
 
(Fokus.ba)
Objava Federacija BiH će ove godine biti zadužena za više od milijardu maraka pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement