Connect with us

BiH

FEDERALNA INSPEKCIJA: Upute i pojašnjenje mjera izolacije za građane k…

Avatar

Published

on

FEDERALNA INSPEKCIJA: Upute i pojašnjenje mjera izolacije za građane koji ulaze u BiH

FEDERALNA INSPEKCIJA: Upute i pojašnjenje mjera izolacije za građane koji ulaze u BiH

Federalni inspektori 24 sata dnevno na 15 graničnih prijelaza izriču mjere zabrane/izolacije prema uputama nadležnih državnih i federalnih organa, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

– U skladu s Odlukom o obveznoj izolaciji svih građana koji ulaze u BiH u trajanju od 14 dana, od 06.00 sati jutros (16.3.2020. godine) federalni inspektori raspoređeni su na ukupno 15 graničnih prijelaza u FBiH (granični prijelazi Bijača, Orašje, Izačić, Kamensko, Gorica, Aerodrom Sarajevo, te na devet dodatnih prijelaza – GP Doljani, GP Velika Kladuša, GP Gabela Polje, GP Bosansko Grahovo/Strmica, GP Osoje, GP Čepikuće, GP Neum 1, GP Neum 2 i GP Ivanica), gdje će neprekidno, tijekom 24 sata u tri smjene vršiti kontrole putnika i roba te izricati mjere zabrane/izolacije prema uputama nadležnih državnih i federalnih organa – navodi se u priopćenju.

Kako se nadalje navodi, prema pojašnjenju Ministarstva civilnih poslova BiH, spomenutom odlukom se izuzimaju profesionalni vozači kamiona (domaći i strani), čiji će se status definirati prema posebnom protokolu.

Iz FUZIP-a napominju kako je dvadesetčetverosatni rad federalnih sanitarnih inspektora već nekoliko dana organiziran na graničnim prijelazima – Bijača, Orašje, Izačić, Kamensko, Gorica, zračne luke Sarajevo i Tuzla.

Istovremeno, podsjećaju da su u okviru sanitarne kontrole, svi putnici koji ulaze u BiH/FBiH dužni popuniti sanitarni upitnik i dati točne i vjerodostojne informacije o zemlji iz koje dolaze, te trenutnom zdravstvenom stanju.

– Davanje lažnih podataka predstavlja krivično djelo propisano članom 348. Kaznenog zakona FBiH, a za što je propisana kazna do tri godine zatvora – upozoravaju iz FUZIP-a.

Usto, apeliraju na putnike/osobe, kojima su od federalnih sanitarnih inspektora izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije u razdoblju od 14 dana, da se striktno pridržavaju izrečenih mjera, te ponovno upozoravju da je kršenje propisanih mjera kažnjivo u skladu s članom 225. Kaznenog zakona FBiH.

– Propisana kazna za nepostupanje po propisima ili naredbama nadležnih organa je do jedne godine zatvora – navodi se u priopćenju.

Prema dosad dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori su izdali ukupno 2.498 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji putnika/osoba na razdoblja od 14 dana.

FUZIP, svakodnevno, županijskim ministarstvima unutarnjih poslova i upravama policije dostavlja popise – preglede osoba kojima su izdana rješenja od federalnih sanitarnih inspektora (s imenima i prezimenima, adresama i kontakt telefonima osoba/putnika i datumom izdavanja rješenja), na osnovu kojih će policijski organi u FBiH poduzimati mjere iz svoje nadležnosti u vezi s poštivanjem naredbi iz donesenog rješenja nad putnicima/osobama kojima su od federalnih sanitarnih inspektora izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije u razdoblju od 14 dana.

– Molimo građane da sve uočene nepravilnosti prijave na kontakte FUZIP – telefon za prijave: 033 /22 66 44  (otvoren 24 sata), e-mail: [email protected], ili poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo – navodi se u priopćenju.

(Srednjabosna.com)

Objava FEDERALNA INSPEKCIJA: Upute i pojašnjenje mjera izolacije za građane koji ulaze u BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement