Connect with us

BiH

Federalna vlada treba utvrditi sve modele gradnje koridora Vc

Avatar

Published

onZastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zadužio je Federalnu vladu da u roku od 90 dana dostavi Parlamentu četvorogodišnji akcioni plan sa svim mogućim modelima, jasno preciziranim dionicama te s preciznim rokovima izgradnje autoceste na koridoru Vc.
Potrebno je i da Vlada o navedenim aktivnostima i njihovoj realizaciji dostavlja izvještaj Parlamentu svakih šest mjeseci.
Ove obaveze Vladi, kao i drugim institucijama, formulirane su zaključcima izglasanim danas u Zastupničkom domu, sublimiranim na osnovu vanredne aprilske zastupničke rasprave o zastoju u gradnji autoceste na koridoru.
Narednim zaključkom Zastupnički dom je zatražio od svih institucija koje su u lancu odlučivanja o ratifikaciji svih sporazuma o zajmu, namjenski vezanih za izgradnju koridora Vc, da im ovi sporazumi budu u apsolutnom prioritetu.
Od Vlade Zastupnički dom zahtijeva da razmotri pokretanje tenderske procedure za dionicu Mostar sjever – Mostar jug te tunel kroz Prenj, po novom modelu kreditiranja od banaka, u dogovoru s izvođačem na određenoj dionici, kako je navedeno.
Zaključci Zastupničkog doma proizašli iz vanredne aprilske parlamentarne rasprave dotiču se i izgradnje brzih cesta te ceste Sarajevo – Beograd, pa su tri parlamentarna tijela – Komisija za lokalnu samoupravu, Odbor za promet i komunikacije, kao i Odbor za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, ekologiju i turizam, zaduženi da u roku od 30 dana zajedno predlože na izjašnjavanje Domu trasu puta Sarajevo – Beograd.
U uvodnom dijelu zaključaka je konstatirano da su kašnjenje u gradnji autoceste na pojedinim dionicama koridora Vc uzrokovale subjektivne i objektivne okolnosti, kao što su izbori i imenovanje menadžmenta te donošenje određenih zakona (eksproprijacija, akcize), javlja Fena.
Autocesta na koridoru Vc dio je transevropske mreže kopnenih koridora čijom izgradnjom će se Bosna i Hercegovina povezati sa susjednim zemljama, što će doprinijeti njenom bržem razvoju, tako da značaj nadilazi sve stranačke i bilo koje druge interese.
 
 
(Faktor.ba)
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement